14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Na blagoslovu konj v mislih s poplavljenimi

Gorica pri Slivnici, 13. avgust 2023 – Rezget konj je preko dvajset let stalnica druge avgustovske nedelje v Gorici pri Slivnici. Na blagoslov konj na povabilo Konjerejskega društva Kozjanski furmani Šentjur prihajajo plemenite živali in njihovi lastniki iz bližnjih ter daljnih krajev. Najdaljšo pot so opravili konjeniki iz Ivančne Gorice, ki so si zaslužili tudi poseben pozdrav predsednika šentjurskega društva Mateja Škoberneta. Ta je med pozdravnim nagovorom izpostavil tudi dolgoletna in še vedno aktivna člana društva Ivana Korenjaka iz Dramelj ter Slavka Buserja iz Štor, ki sta z navdušenjem opazovala številčen mladi rod konjerejcev.

Organizatorji so se spomnili tudi mnogih kmetovalcev, ki so jih prizadele nedavne poplave. Tudi člani Konjerejskega društva Šentjur sodelujejo pri zbiranju bal za področji Zgornje Savinjske doline in Koroške. S prizadetimi je sočustvovanje izrazil tudi slivniški župnik Marko Šraml, ki opravil blagoslov. Dejal je, da je tudi nedeljska nabirka tistega po slovenskih cerkvah namenjena za poplavljene kraje. Spomnil je tudi na številne druge tegobe, ki lahko konjerejcem in drugim kmetovalcem grenijo življenje, tudi pred njimi jih varuje blagoslov. Druženje se je skozi popoldne ob – po dolgem času – znova izrazito lepem vremenu nadaljevalo z druženjem rejcev ob glasbi in domači kulinariki.

Sorodne novice

18. tradicionalni blagoslov konj Konjeniškega društva Blagovna

Danijel Berden

Jakobčani peli Goričanom

ViP

Tradicija se znova nadaljuje

ViP

80 let od mučeništva Janeza Kranjca

ViP

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

Jubilej mašniškega posvečenja Marka Šramla

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več