3.3 C
Šentjur pri Celju
26/02/2024
sentjur.net

72 intervencij in 721 udeleženih operativcev

Šentjur, 25. 2. 2023 – V Gostišču Bohorč so se na volilnem občnem zboru zbrali gasilci in gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur. Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica društva Damjana Čakš. Lansko leto je ocenila kot relativno mirno, kar se tiče delovanja društva v organizacijskem smislu, program, ki so si ga zastavili, pa je bil v celoti realiziran. “Sredstva za delovanje društva smo pridobili s strani občine Šentjur za redno dejavnost ter požarno takso, z donacijami pravnih ter fizičnih oseb, z namenitvijo dela dohodnine fizičnih oseb, z razdelitvijo koledarjev krajanom,« je povedala predsednica društva. Je pa dodala, da se ne bi branili še kakšnih dodatnih sredstev. Vsa finančna sredstva so šentjurski gasilci vlagali v nabavo opreme in vzdrževanje gasilskega doma.

Poudarila je tudi, da morajo gasilci veliko časa nameniti operativnemu delu, to pa je opravljeno bolje in kvalitetno, če so gasilci strokovno usposobljeni in učinkovito opremljeni. »Zato z gotovostjo trdim, da smo lahko ponosni na našo usposobljenost in pripravljenost, saj veliko vlagamo v izobraževanje, v osebno in skupno zaščitno opremo ter gasilsko tehniko,« je dodala Čakšova.

Sodelovali na skoraj 2/3 intervencij

Šentjurski gasilci prednjačijo po gasilskih intervencijah, ki so jih izvedli v preteklem letu. Imeli so juh kar 72, sodelovali pa so tudi na intervenciji Požar Kras 2022. Šentjurčani so posredovali kar 1-krat pri poplavah in 12-krat nudili tehnično in drugo pomoč – prenos ponesrečencev, odpiranje vrat in pomoč policiji. V letno statistiko so vpisali tudi 14 intervencij požarov v naravi in 13 intervencij pri požaru na objektih. Trikrat pa so morali posredovati še pri gašenju na komunalnih zabojnikih in utah. Žal pa so imeli tudi tri nepotrebne oz. lažne prijave.

Sodelovali so tudi pri gašenju največjega slovenskega požara na Krasu, kjer se je z ognjenimi zublji borilo 12 gasilcev iz šentjurskega društva. V vseh intervencijah je bilo udeleženih kar 721 operativnih gasilcev, kar je povprečno 10 na intervencijo. Skupaj so na intervencijah opravili 186,6 ur. Če bi intervencije ocenili po ceniku Gasilske zveze Slovenije, je bila vrednost teh intervencij kar 46.780 evrov.

Od dežurstva do vaj

Gasilci PGD Šentjur pa so poleg intervencij opravljali tudi druge aktivnosti in delo. Med drugim redarstvo na kolesarskih dirkah, izvajanje požarne straže, pregled in servis gasilske opreme, udeležbe na tekmovanjih in sodelovanje na različnih prireditvah. Med drugim so sodelovali kar na šestih gasilskih vajah – Vaja Sončna elektrarna 2022, vaja Reševanje notranjega požara 2022, vaja Dom starejših 2022, vaja Evakuacija vrtec Šentjur, Pešnica in Hruševec 2022, vaja GZ Šentur Tajfun 2022 in vaja Lokarje 2022. “Poročilo kaže na to, da je naše delo bilo obsežno in raznoliko, in kar je najbolj pomembno, da je bilo uspešno. To se je pokazalo tudi na ocenjevanju društva s strani GZ Šentjur,” je poročal poveljnik Danilo Matuš.

Novo vodstvo in priznanja

Tudi v PGD Šentjur je letošnje leto volilno leto, ki pa ni prineslo večjih sprememb. Na čelu društva še vedno ostajata predsednica Damjana Čakš in poveljnik Danilo Matuš. Nov nadzorni odbor sestavljajo Marinka Kukovič, Drago Jančič in Ivan Škorc. Disciplinsko komisijo po novem sestavljajo Milan Kukovič, Milko Mavrin in Goran Čupeljić. Podpredsednik društva je postal Anton Kukovič, namestnik poveljnika Peter Oblak in podpoveljnik Andrej Koprivc.

Podelili pa so tudi priznanja in napredovanja. V naziv višji gasilec so napredovali Grega Mavrin, Andrej Marcen, Silva Juršinič, Jurij Juršinič, Damjana Čakš, in Gašper Bevc. Novi gasilci pripravniki so postali Zdenka Kerš, Nina Tovornik, Natalija Artnak in Klemen Juršinič.

Priznanje za 20-letno delo v gasilstvu je prejel prejeli Tomaž Mraz, za 30-letno delo pa Karel Zgonec in Mojca Štor. Za 40-letno dolgoletno delo je priznanje prejela Martina Režek ter za 50-letno delo v gasilstvu Branko Vareško. Priznanje za 30-letno aktivno opreativno delo je prejela Kaja Zgonec.

Priznanje GZ tretje stopnje je prejel Gašper Kovačič. Podelili pa so tudi priložnostna odlikovanja za sodelovanje in delo na gasilski olimpijadi. Prejeli so jih: Zdenka Kerš, Jurij Juršinič ml., Silva Juršinič, Jurij Juršinič in Klemen Juršinič, Alojz Jošt, Matej Slakan, Peter Oblak, Milko Mavrin, Andrej Marcen, Denis Kukovič, Davor Kukovič, Tone Kukovič, Damjana Čakš, Jože Pogačar in Danilo Matuš.

Podpora občine

Zbrane je pozdravila tudi podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj. “Iz poročil je moč razbrati, koliko prostega časa žrtvujete za nas občane in za to se vam moram iskreno zahvaliti. Občina in občani cenimo vaš trud in delo,” je povedala podžupanja. Poudarila je, da Občina Šentjur podpira delo gasilcev in tako bo tudi naprej.

Spregovoril je tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej, ki je poudaril, da se je tudi na nivoju celotne občine povečalo število intervencij, saj jih letos beležijo 114. Kar 5 gasilskih ekip pa se je iz regijskega uvrstilo na državno tekmovanje, ki bo letos v Gornji Radgoni. “V Šentjurju smo v sklopu organizacije glasilske olimpijade gostili dva dni uradnega treninga. Zavedali smo se, da smo si nakopali veliko dela in obvez, najpomembneje pa je, da smo skupaj stopili z vsemi društvi in zagotovili “veliko vojsko ljudi”, ki je pripravila in sodelovala pri organizaciji treninga, poleg tega pa še pomagala v Celju pri izvedbi tega velikega dogodka,” je povedal Guzej. Delo pa so gasilci opravili s pohvalami. Zahvalil se je tudi za dodatna sredstva občini, ki jim je pomagala pri nekaterih nabavah.

Na koncu občnega zbora pa so gasilce presenetili člani Ansamba Kiper, ki so zaigrali in na plesišče zvabili nekaj plesalcev. (Jure Godler, foto: Anton Kukovič)

Sorodne novice

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Na kvizu gasilske mladine se je pomerilo 36 ekip

Jure Godler

Ogenj v celoti uničil hišo

ViP

Udar strele je zanetil požar v nekdanjem Hotelu Žonta

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več