4.8 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Planina pri Sevnici, 1. 9. 2019 – Lepo vreme je privabilo veliko število obiskovalcev na letošnjo že 42. tradicionalno Angelsko nedeljo, ki se je odvijala na Planini pri Sevnici. Na turistični prireditvi smo tudi letos lahko videli povorko s prikazom starih običajev, poskusili znamenito planinsko pršjačo in za konec uživali še na zabavi z ansamblom Banovšek. Dogodek je bil  tudi tokrat izveden v okviru Šentjurskega poletja. Letošnja tradicionalna povorka je bila posvečena prvemu svetovnemu dnevu čebel, za katero ideja se je porodila prav na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in v spomin pokojnega člana Rada Pančurja, ki je bil idejni vodja letošnje povorke. Kot vedno so si obiskovalci lahko ogledali prikaz del in stvari ter ob tem prisluhnili kratkemu opisu prikazanega. Po časovnem zaporedju od leta 1240 vse do danes so se stvari povsod zelo spremenile, prav tako tudi v čebelarstvu.

Mami, jaz bi pa nekaj sladkega

Mimo zbrane množice so se pripeljali vozovi, na katerih so pričarali čas, ki je minil, a nikakor ni pozabljen. Ponavadi so za prevažanje lesenih panjev uporabili majhne lesene ročne vozičke, ki so jih po večini vlekli otroci, ki so prihajali iz revnih družin, imenovani tudi kočarji ali bajtarji. Mama je po večini hodila na dnino, otroci pa so doma pomagali očetu pri opravilih, ki jih je zahtevalo kmetijstvo, med njimi tudi čebelarstvo, hkrati pa so se vsi dobro zavedali, je bil takrat med prvo in skoraj edino sladilo za sladkosnede, lahko bi rekli kar »današnja čokolada

Medtem ko so revni na roke prevažali vozove s panji, so premožnejši kmetje in grajska gospoda prevažali panje z vlečnimi vozovi, ki so jih vlekli voli, krave ali konji. Ker so bili vozovi vseeno slabi in niso bili vzmeteni, poti pa so bile slabe, so panje privezali na verige, ki so ublažile tresenje in odpornost na udarce.

Najlepše okrašen čebelnjak

Posebnost slovenskega prostora so zagotovo tudi čebelnjaki, ki slavijo po svoji posebni izdelavi in okrašenosti. Eden prav najlepše okrašenih čebelnjakov stoji v Hrušovju pri Planini, katerega krasi izjemno lepa izdelava. Edini problem ohranjanja takšne dediščine je, da propadajo čebelnjaki, ki so povečini postavljeni na samoti in obsojeni na prepad, čeprav so imeli izjemno vlogo v zgodovini čebelarstva.

Na letošnji povorki so obiskovalci lahko videli tudi menjavo satov, izdelavo voska, različne pripomočke, ki jih uporabljajo pri spravilu medu … Na vozu, ki je prikazoval izdelavo voska, so izdelavo samega voska prikazovali ročno, medtem ko je izdelava včasih potekala večinoma strojno. Poleg satnih osnov se iz voska izdelujejo tudi sveče in različne figurice. Seveda pa gospodinje rade vosek uporabijo tudi pri peki Janeževih upognjencev, saj pekač predhodno namažejo z voskom, da se piškoti nanj ne prijemajo.

Čebelje rojenje je lahko veselje, saj z rojenjem nastajajo nove čebelje družine, ki pa seveda tudi gospodarske družine oslabijo. Rojenje čebel se dogaja pozno spomladi in zgodaj poleti, ko se narava prebuja in drevesa že kažejo svoje prekrasne cvetove. Prav zagotovo pa je tudi za čebelarje najlepši čas v letu prav pozno pomladi, ko pričnejo z točenjem medu. To je zagotovo najlepše opravilo, ki kaže sadove preteklega dela, vendar vedno ni odvisno samo od dela čebelarja, ampak je velikokrat pogojeno tudi z vremenom, saj lahko pridelek prepolovi ali celo izniči, kot se je zgodilo letos. Po končanem medenem letu se začnejo dela za naslednjo sezono. Na zadnjem vozu so obiskovalci lahko pokusili domačo medico, ki je bila po obrazih sodeč zelo okusna.

Letošnjo prireditev si je poleg obiskovalcev in krajanov ogledala tudi ministrica za infrastrokturo mag. Alenka Bratušek. Z zanimanjem si je ogledala povorko in občudovala spretnost nastopajočih. Ministrici je družbo delal tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Prišli so tudi župani in županja nekaterih sosednjih občin, župan občine Sevnica, Srečko Ocvirkžupan občine Dobje, Franc Leskovšek in županja občine Kozje, Milenca Krajnc. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Gasilci, pršjače in za konec tombola

Tjaša Ferlež

Ivan Mlaker odprl vrata v svet svojega čebelarjenja

Majda Rezec

Na Planini vse – od zrnja do pršjače

Jure Godler

V roke so si segle čebelice in kaligrafija

Jure Godler

Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel

Jure Godler

Jubilejna Angelska nedelja odstirala bogato zgodovino kmečkih običajev in obrti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več