-2.7 C
Šentjur pri Celju
19/01/2022
sentjur.net

Brigadirji kluba mladinske delovne brigade Miloša Zidanška s svojim praporom

Šentjur, 11. 9. 2021 – Mladinska delovna brigada (MDB) je bila v občini Šentjur ustanovljena leta 1977, za potrebe razvoja lokalnih, republiških in takratnih zveznih manj razvitih področij takratne domovine Jugoslavije. V tem letu je pod takratnim imenom MDB Cvetke Jerin in Dušana Laha, skupaj z brigadirji iz pobratene občine Požega – Srbija, na lokalni MDA Resevna, v celoti zgradila cesto na Resevno.

Leta 1978 se je brigada preimenovala po narodnem heroju Milošu Zidanšku. Delovala je vse do leta 1987, ko so se zaradi tehnološkega napredka, novih alternativnih oblik mladinskega prostovoljnega dela in političnih pogledov, klasične oblike mladinskega prostovoljnega dela pričele ukinjati. Brigadirke in brigadirji so se pod zastavo MDB Miloša Zidanška udeležili veliko mladinskih delovnih akcij, tako na lokalnem, republiškem kot zveznem nivoju.

Lokalne mladinske delovne akcije

V Loki pri Žusmu, leta 1981, je MDB sodelovala pri rekonstrukciji ceste, V Gorici pri Slivnici pa zgradila pešpot. V Šentrupertu nad Laškim so skupaj z MDB Ilija Badovinac iz Laškega, gradili cesto na relaciji Šentrupert-Laško. V Šentjurju je MDB Miloša Zidanška, ob pešpoti Pešnice, zasadila drevored. Na Resevni je so zasadili smreke in priskočili na pomoč pri izkopu vodovodnih odtokov na planinskem domu Petra Štanteta – Skale. Na Rifniku so pred pričetkom arheoloških raziskav stare naselbine očistili z grmovjem in drevesi zaraščeno področje stare naselbine. Leta 1985 so brigadirke in brigadirji MDB Miloša Zidanška skupaj s komunalnim podjetjem Šentjur, zaradi velikih količin snega, odstranili sneg s pločnika na relaciji OŠ Franja Malgaja, do Zdravstvenega doma Šentjur.

Številne zahvale

Mladinska delovna brigada Miloša Zidanška je vsako leto sodelovala v pripravah na ZMDA in pri urejanju brigadirskega naselja ZMDA Kozjansko v Šentvidu pri Planini. V času trajanja ZMDA je MDB na udarniških dneh sodelovala pri izvedbi programov in doseganju zastavljenih ciljev ZMDA in s tem tudi pripomogla k razvoju krajev v občini Šentjur.

Za svoje delo je brigada prejela številna priznanja in zahvale, med drugim tudi posebno občinsko priznanje pri izgradnji Tolminskega vodovoda in najvišje zvezno priznanje Veljko Vlahovič – na ravni Jugoslovanske države. Odlikovani so bili z odličji udarne brigade, na skoraj vseh akcijah, na katerih je sodelovala, kar je izjemen uspeh. Številne brigadirke in brigadirji pa so za svoje delo in nesebično pomoč prejeli udarniške značke in pohvale.

Prapor so slovesno prevzeli

Poseben dan pa je bil zagotovo v soboto, 11. septembra, ko so se na sv. Uršuli nad Dramljami srečali brigadirke in brigadirji MDB Miloš Zidanšek. Posebno pozornost pa je doživel klub mladinske delovne brigade Miloša Zidanška, ki je razvil svoj prapor in se z njim postavil ob bok preostalim domoljubnim društvom. Pri tem slovesnem dogodku so prisostvovali tudi predstavniki društev in klubov brigadirjev iz drugih krajev Slovenije, župan občine Dobje Franc Leskovšek, Jožef Školč in predsednik brigadirjev Slovenije Ferdo Koloman. Novi prapor je iz rok predsednika kluba brigadirjev MDB Miloša Zidanška prevzel praporščak Peter Roman.

Pevci z domoljubnimi pesmimi

Da je bilo dogajanje prepleteno še s kulturnim programom, so poskrbeli pevci domačega MoPZ Dramlje, ki so z odpetimi domoljubnimi pesmimi prireditvi dali še dodatno težo. Pomembno vlogo pri organizaciji prireditve je imel predsednik kluba brigadirjev Janez Kukovič, ki je takole povedal za konec: »V času  delovanja smo brigadirke in brigadirji razvijali in gojili vrednote, kot so nudenje nesebične pomoči, strpnosti, razumevanja, sožitja in solidarnosti. Ravno na tej prireditvi smo s strani Planinskega društva Dramlje, Moškega pevskega zbora Dramlje, Prostovoljnega gasilskega društva Dramlje, Mesnice Vok Vlado in Kea Šentjur podoživeli naša takratna prizadevanja, naše vrednote, za kar se jim lepo zahvaljujemo.«  (Tjaša Ferlež, Foto: Društvo MDB)

Sorodne novice

V brigadah so gradili sebe

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več