-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Brigadirji znova združeni – tokrat za Kras

Kras, 26. 11. 2022 – Brigadirke in brigadirji Slovenije so se odzvali pobudi Kluba brigadirjev Mladinske delovne brigade (MDB) Miloš Zidanšek, za formiranje Brigade slovenskih brigadirjev. Namen nove brigade je bilo sodelovanje na delovni akciji pogozdovanja “Skupaj za Kras 2022”, ki je 26. novembra 2022 obrodila sadove. “Po več kot 35 letih, nam je uspelo združiti brigadirke in brigadirje iz celotne Slovenije pod skupnim imenom, nastopiti na delovni akciji, ki se je izvajala ob Pomniku miru na Cerju,” je povedal brigadir in udeleženec akcije Janez Kukovič. To območje je letos zajel hud požar in opustošil velike površine Krasa. Strokovne službe Zavoda za gozdove Slovenije, v sodelovanju z občino Miren – Kostanjevica,  so pripravile akcijo in počakale na primeren čas za sajenje sadik. Sadili smo hrast Črnika in hrast Puhovec, ki je najprimernejši za to podnebje.

132 brigadirk in brigadirjev

Na omenjeni lokaciji se je združilo 132 brigadirk in brigadirjev. Na akcijo je na naše povabilo prispelo tudi osem brigadirk in brigadirjev iz Srbije in Makedonije. Naj omenim, da je bila na akciji najstarejša brigadirka stara 77 let, brigadir pa 90.  Skupno število udeleženih prostovoljcev na akciji pa je presegalo število 1100 .  Na akciji smo posadili preko 1.3000 sadik. Brigada slovennskih brigadirjev je bila organizirana po principu organiziranosti MDB in tako je tudi delovala na akciji. Komandant brigade je bil Janez Kukovič, namestnik komandanta za delovišče pa Janez Vodenik. Vsled tega, je bila nova brigada za ostale udeležence akcije prava atrakcija in paša za oči. “Za pomoč pri izvedbi akcije se šentjurski brigadirji zahvaljujemo županu občine Šentjur mag. Marku Diaciju, gasilcem PGD Dramlje in Kostanjevica ter osebju gradu Miren”, je še povedal komandat brigade. (Janez Kukovič)

Sorodne novice

Na pomoč na Kras tudi gasilci iz šentjurske zveze

Tjaša Ferlež

Spomnili so se preminulih borcev

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več