21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Bučno juho zamenjali s tekmovanjem v luščenju bučn’c

Šentjur, 19. 10. 2019 – Bučn’ce so tradicionalna turistična prireditev, ki je zrasla na idejnem zelniku lokalnega časopisa Šentjurčan pred 13 leti. Nekaj let kasneje so se k organizaciji priključili še v Razvojni agenciji Kozjansko. Letošnjo prireditev pa so slednji organizirali kar sami. Na Mestnem trgu pred občino so tokrat postavili nekaj čez 30 stojnic, na katerih so se predstavili lokalni ponudniki. Med njimi lokalne kmetije, šole, različna društva ter samostojni podjetniki. Ker so bile buče rdeča nit prireditve, je marsikateri razstavljavec okrasil stojnico s kakšno bučo, ponujal pecivo iz buč, jih spletel, prodajal bučnice … Namen Bučn’c je tudi promocija jesenskih izdelkov. S preventivnimi aktivnostmi je sodeloval tudi Center za krepitev zdravja Šentjur.

Zbrane je uvodoma pozdravil direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik. Izpostavil je, da jim je bilo kot organizatorjem letos zelo naklonjeno vreme, saj jih je pričakalo lepo in toplo sončno jutro. Lansko leto pa so bile Bučn’ce zavite v meglo. Predstavil je tudi novost – tekmovanje v luščenju bučnic. Bučnice z luščino so svojevrstna značilnost naših krajev. “Na vzhodu poznajo samo golice, na zahodu pa nas čudno gledajo, ko trebimo bučnice, ki so namenjene za prehranjevanje svinj. Prav to posebnost luščenja bučnic, ki jih pri nas celo pečejo, da so bolj okusne, je tista panoga, s katero bomo krepili našo turistično prepoznavnost,” je dodal Raztočnik. Zato so se organizatorji odločili, da bodo tekmovanje v luščenju bučnic tudi letos prvič izvedli, in računajo, da bo postalo tradicionalno.

Zaplesali, zaigrali in igrali

Organizatorji Bučn’c so tudi letos poskrbeli za bogat spremljevalni program. Nastopila je Folklorna skupina Varstveno delovnega centra Šentjur in prikazala splet ljudskih plesov. Društvo prijateljev mladine Šentjur, ki se je letos zelo izkazalo z okrasitvijo stojnice, je za najmlajše pripeljalo otroško igrico Prometne zagate čebele Počasnele. Čebelica se je znašla na poti v šolo čisto sama, otroci pa so ji pomagali iz zagat in jo varno pripeljali v šolo. Nastopili so tudi dueti citrarjev, ki vadijo v študijskem krožku Lušnega orkestra na Ljudski univerzi Šentjur. Predstavila sta se tudi mlada muzikanta Tadej Bobek in Nejc Završek s harmoniko in baritonom. Nekaj več časa pa so namenili narodnozabavnemu ansamblu Špas kvartet, kjer so nastopili mladi Šentjurčani in obiskovalce kupili s kvalitetno izvedenimi skladbami. Celotno prireditev je moderiral in se pogovarjal z razstavljavci radijski in TV voditelj Luka Žerjav.

Zmagovalci

Kot je bilo pričakovati, je največ zanimanja pritegnilo tekmovanje v luščenju bučnic. Tekmovalci, med katerimi so prednajčila dekleta, so dobili omejeno število bučnic. Za pravilno olupljeno bučnico pa se je štela tista, katere luščina se je še držala skupaj. Edini član komisije – Raztočnik – je prešteval bučnice vseh osmih tekmovalcev in razglasil najboljše. Suvereno je zmagala Karolina Gaber, ki jih je od desetih bučnic pravilno oluščila kar sedem. Prejela je vrečko bučnic in individualni tečaj angleščine, ki ga je podarila Andreja Kovačević s.p. Drugo mesto je osvojila Slavica Zupanc, ki je pravilno oluščila šest bučnic.

Tekmovali so tudi o tem, kdo prinese večjo bučo. Na tekmovanje sta se prijavili dve tekmovalki z bučami – Ana Gajšek in Marta Tovornik. Obe sta prejeli letno naročnino na Šentjurčana. Tudi tokrat so med stojnicami izbrali tisto najbolj domisleno okrašeno. Prizanje so prejela dekleta Društva prijateljev mladine Šentjur. Po razglasitvi so se zbrani zabavali še ob zvokih ansambla Špas kvintet. (Jure Godler)

Sorodne novice

Za praznično obdaritev izberite Šentjurske dobrote

Jure Godler

Buč’nce, a z upoštevanjem ukrepov

Jure Godler

Sestavite svoj darilni paket Šentjurskih dobrot

Jure Godler

Podelili občinska priznanja za prostovoljce leta 2019

Jure Godler

#koronaintervju št. 22: Andreja Kovačević, urednica Šentjurčana

ViP

Najboljši športniki prejeli priznanja za leto 2019

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več