17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Damjana Čakš postala predsednica PGD Šentjur

Šentjur, 29. 2. 2020 – Zadnja leta je trend, da praviloma moško dominanco prevzemajo ženske. V Sloveniji imamo direktorico policije, načelnico vojske, podžupanjo občine Šentjur in pred kratkim smo dobili tudi prvo predsednico prostovoljnega gasilskega društva pri nas. PGD Šentjur je na sredi mandata in po odstopu Andreja Koprivca zamenjala nekdanja pomočnica predsednika Damjana Čakš.

Občni zbor PGD Šentjur se je začel podobno, kot se začnejo vsi občni zbori gasilskih društev. Z državno in gasilsko himno so zasedanje otvorili pevci Vokalne skupine 7 de’ci. Predsednik Andrej Koprivc je povzel dogajanje v preteklem letu. “V gasilskem društvu že 146 let skrbimo za požarno varnost, bdimo nad krajem in ljudmi 365 dni, 24 ur na dan. Pokrivamo območje, na katerem živi približno 7.000 občanov, stojijo dve osnovni šoli, Dom starejših Šentjur, vrtci, bencinske črpalke, trgovski centri, Varstveno delovni center in tako naprej,” je uvodoma povedal Koprivc in za spremembo od podobnih občnih zborov jasno izpostavil probleme, s katerimi se borijo naši gasilci vsak dan.

“Ali lahko gasilci sami postavimo gasilni dom? Odgovor je: Ne! S finačnim prilivom za letno delovanje, ki je bil 3.912 evrov, ni junaka na svetu, ki bi s tem denarjem nabavil potrebno zaščitno opremo gasilca, skupno opremo vozila, postavil gasilni dom in plačeval položnice. Zato smo ostali na tej lokaciji doma, kljub dolgi zgodovini obljub politike. Volitve so šle mimo, mi še vedno ostajamo tukaj,” je brez dlake na jeziku povedal predsednik društva.

Za vozilo morajo zbrati 177.000 evrov

Prav tako je izpostavil, kaj bi se zgodilo, če bi gasilcem po petih mesecih pošla ta prejeta sredstva in bi enostavno dvignili roke v zrak. Ne bi imeli niti za nafto, ne za tehnični pregled vozil, brez plačane elektrike … “Nabavljamo vozilo, katerega vrednost je 250.000 evrov, sofinaciranje občine preko Gasilske zveze Šentjur (GZŠ) je 40 %. Procent se veže na razpisne pogoje, ki jih postavi zveza, ampak za vozilo do vrednosti 180.000 evrov. Vsa društva morajo tako dati za vozilo 71%, preostanek pa občina,” je bil kritičen Andrej Koprivc. Z novim vozilom bi zamenjali staro vozilo, ki je staro 26 let in jih je tudi že na intervencijah pustilo na cedilu.

Odstop predsednika

Koprivc je izpostavil še en problem, ki teži šentjurske, pa tudi slovenske gasilce. Gasilci se zaradi zaposlitev ne bodo več udeleževali intervencij, saj jim lastniki vse prevečkrat pod nos vržejo, če imajo refundacijo za stroške, ki nastanejo z njihovim odhodom. Zahvalil se je vsem, ki so sodelovali v ekipi šentjurskih gasilcev, ter zaključil svoje zadnje poročilo z mesta predsednika PGD Šentjur ter kot predsednik društva odstopil. “Mesto predsednika predajam zaradi pomanjkanja časa,” je dodal ter obljubil, da bo še naprej operativni gasilec, kolikor bo čas dopuščal, dopusta pa pa za bodoče intervencije ne bo dajal več. Nova predsednica je postala Damjana Čakš.

42 posredovanj

Operativno delo šentjurskih gasicev je povzel poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš. Šentjurski gasilci so posredovali ob nesrečah kar 42-krat. Od tega je bilo 36 intervencij. Prednjači tehnična in druga pomoč, kjer so izvozili kar petnajstkrat, ter požari na objektih, kjer so posredovali osemkrat. Skupaj je na intervencijah sodelovalo 581 gasilcev, ki so opravili 952,5 intervencijskih ur. Kar pomeni, da je povprečno na intervenciji bilo skoraj 14 šentjurskih gasilcev. Izobrževanje za gasilca operativca so končali trije člani. Poleg posredovanj pa so gasilci kar devetkrat vršili požarne straže in štirikrat dežurstva.

Kljub natrpanem urniku so se udeležili tudi gasilskih tekmovanj, na tekmovanju GZŠ so se izkazale starejše gasilke, ki so dosegle 2. mesto in pravico do tekmovanja na področju celjske regije, kjer so bile pete. Prestali so tudi ocenjevanje društev s strani GZ Šentjur, kjer so zbrali 923 pozitivnih in 10 negativnih točk.Negativne točke so bile, ker smo v Metliki sodelovali na prireditvi ob 150-letnici gasilstva s 4 člani in ne s 5,” je povedal poveljnik Matuš. 

Odbor za gradnjo

Po poročilih se je oglasil tudi član PGD Šentjur Cveto Erjavec, ki je predlagal ustanovitev odbora za gradnjo gasilskega doma. Zahteval je, da se dogovori o lokaciji izgradnje gasilskega doma, saj se vsakič, ko se imenuje kakšna lokacija, to zemljišče uporabi za kaj drugega. “Če hočemo imeti za 150-letnico društva vsaj zasajeno lopato, moramo začeti sedaj,” je dodal Erjavec. Predlagal je, da bi katera od petih šentjurskih zavarovalnic primaknila izdatna sredstva za gradnjo doma. Društvo pa se ne more založiti in dati garancijo za sofinanciranje izgradnjo tega.

Odgovoril pa mu je že nekdanji predsednik Koprivc. Poudaril je, da je odbor že sestavljen, v tem odboru pa je bil tudi Cveto Erjavec. “Dejstvo je, da nov dom stane 1,5 milijona evrov, zato mora naša občina poiskati sofinaciranje. Dokler tega ne bo imela, ne bo šla v gradnjo doma,” je izpostavil. Zbrane je povprašal, kako naj gasilsko društvo zagotovi 900.000 evrov, če varčujejo leta za eno gasilsko vozilo, ki  je namenjeno občini. O novem gasilskem domu obljube gasilci poslušajo že 40 let.

“Prvo vprašanje, ko smo prišli prosit za gasilsko vozilo, je na občini bilo – če imamo denar – in smo na hitro zaključili s pogovorom,” se je razjezil Koprivc. “Gasilci smo namenjeni kraju, odgovorna za to pa je občina,” je dodal ter zaključil: “Mi vlagamo svoj čas, svoje dopuste in življenja. Sam se bil že velikokrat na robu, da bi se lahko slabo končalo. Od razbite čelade, do tega, ko se je zrušil strop na Rifniku.” 

Beseda nove predsednice

Zbrane je nagovorila tudi nova predsednica PGD Šentjur Damjana Čakš. V planu je nabava podvozja za novo vozilo, kar je že v teku, nadaljevanje pogovorov za nadgradnjo vozila, zbirali bomo tudi donacije za vozilo. Obnoviti moramo delo z mladino in nadaljevati pogovore za novi gasilski dom.

Podelili so tudi gasilska priznanja. Priznanja so podeljevali predsednik GZŠ Aleš Guzej, nova predsednica Damjana Čakš ter Andrej Koprivc. Priznanja gasilske zveze so dobili: za 10 let aktivnega dela Miran Ipšek, Jernej Škoberne in Matej Slakan. Za 40 let aktivnega dela so prejeli priznanje Silva Klajnšek, Marinka Kukovič, Marina Kukovič, Nada Gustmandl in Martina Režek. Podelili so tudi značko za 60-letno aktivno delo Alojzu Felicijanu.

Priznanje za 10-letno operativno delo v gasilski organizaciji so prejeli Davor Kukovič, Grega Mavrin in Emilija Matuš. Za 40 let aktivnega oprativnega dela sta priznanja prejela Marinka Kukovič in Anton Kukovič mlajši. V čin gasilca pripravnika so napredovali Kristjan Kauc, Žan Burič in Simon Guzjak. Gasilska zveza Šentjur je podelila priznanje gasilske zveze tretje stopnje gasilcu Miranu Ipšku. Priznanje Zveze slovenskih častnikov je PGD Šentjur prejelo iz rok Cveta Erjavca. Po burni seji so se gasilci še okrepčali z večerjo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Mlaji in budnice v pozdrav 1. maju

Tjaša Ferlež

PGD Šentjur: V lanskem letu so na pomoč odhiteli kar 49-krat

Jure Godler

Nov gasilski dom, delovna akcija in požar v podjetju Tajfun

Tjaša Ferlež

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

PGD Kalobje: Uspelo jim je prenoviti strop društvene dvorane

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več