17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Decembrski dnevi: Pasulj s klobaso

Ženske in rekreacija. Dokler nam ne pride v navado, težko gre skozi. Služba, trgovina, otroci, vrt, kuhanje, pranje, likanje. Kar ne zmanjka dela. Ko pa končamo, se pa z bolečimi nogami sesedemo na kavč pred televizor. Moški so bolj osredotočeni. Se odločijo in gredo. Na nogomet, tek, skupinske rekreacije, na Rifnik ali Resevno. Moj mož prihaja pozno iz službe. Pa vendar skoraj vsak dan gre na Rifnik. In pride nazaj res kot prerojen. Če mu sama ne bi merila krvnega pritiska, ne bi verjela.

Po kakšnem še posebno stresnem delovnem dnevu ima zelo povišan krvni tlak. Po hitrem vzponu in teku navzdol ima vrednosti normalne oziroma zelo blizu normale. Je logično, če gledamo s strani zakonov fizike: pri naporu se krvne žile razširijo in tlak pade. Mož je bil leta nazaj veliko službeno na poti z avtomobilom ali pa v pisarni za računalnikom. Posledično je imel hude bolečine v vratu, ramenskem obroču in zgornjem delu hrbta.

Obiskoval je fizioterapevte, kiropraktike, ortopeda, masaže, na pravo mesto so mu postavili atlas, jemal je analgetike. Vse mu je pomagalo samo kratkotrajno. Še enkrat je obiskal ortopeda in ta mu je dejal, da bo moral glede na naravo njegovega dela sam kaj narediti zase. In da je sedeče in stoječe delo zelo obremenjujoče za skelet. Tako mu je dal list z enostavnimi vajami ter mu zabičal, da mora 15 do 20 minut vaditi vsak dan! Na samo takrat, ko ga boli.

Mož je nekaj vaj za moč in raztezanje našel še na spletu. Tako res že 6 let redno dnevno zvečer vadi. Bolečin v vratu, ramenskem obroču in hrbtu ni več! Vsakemu, ki mu potoži, da ima podobne bolečine, kot jih je imel sam, predlaga te enostavne vaje. Tako malo je treba, da se bolje počutimo. Ampak spet je težava ta, da se moramo navaditi telovaditi. Mora nam priti v kri, pravimo po domače. Je pa vredno! Sama sem se mu pridružila pri vajah šele letos jeseni. Hodim na Rifnik, tudi na kakšne daljše ture, malo dvigam uteži, ki jih imajo fantje. Po težki poškodbi kolka letos januarja sem večkrat obiskala ortopede in fizioterapevte. In čisto vsi so mi zabičali, da moram redno dnevno hoditi, telovaditi, da okrepim mišice.

Če namreč mišice niso dovolj močne in utrjene, nosijo težo telesa kosti. Ko se to zgodi, nastopijo bolečine. V kolenih, kolkih, hrbtu. Saj se trudim, nisem pa še športna navdušenka vsak dan. S prijateljico, ki stanuje v Konjicah, sva redno v telefonskih stikih. In se medsebojno spodbujava, da greva ven na kakšen res dolg sprehod in vmes po telefonu klepetava. Poleti in jeseni mi je laže. Z lahkoto hodim ure po gozdu in nabiram gobe. Tudi, če jih ne najdem ravno veliko, se pa vsaj nahodim. Tudi moja ponovoletna zaobljuba bo, da več hodim.

Hitro, poceni in nasitno kosilo: Pasulj s klobaso

SSJ Decembrski dnevi: Pasulj s klobaso Ženske in rekreacija. Dokler nam ne pride v navado, težko gre skozi. Služba, trgovina, otroci, vrt, kuhanje, pranje, likanje. Kar ne zmanjka dela. Ko pa končamo, se pa z bolečimi nogami sesedemo na kavč pred tv. Moški so bolj osredotočeni. Natisni recept
Porcije: 4 Skupni čas priprave: Čas kuhanja oz. pečenja:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

  • beli fižol
  • čebula
  • mleta rdeča paprika
  • klobase
  • začimbe
  • moka za podmet

NAVODILA ZA PRIPRAVO

Na žlici masti prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo fižol, ki smo ga dan prej namočili v osoljeni vodi. Začinimo, dodamo rdečo papriko in naj pol ure vre pri nizki temperaturi. Na koncu po želji zgostimo. Skuhamo klobase. Pojemo s kosom dobrega polnozrnatega kruha. Kakšno porcijo pasulja zamrznemo za obrok, ko nimamo časa kuhati.

Naloga dneva :

Pobrskamo po omarah, predalih, otroških sobah. Na vidno mesto v dnevni sobi postavimo šah, Monopoli, Šentko, razne igralne karte in prav vse družabne igre, ki jih najdemo. Tako jih bomo večkrat uporabili v teh prazničnih dneh.

Namig dneva:

Poštarji in uslužbenci raznih dostavnih služb so te dni res obremenjeni. V predsobi si pripravimo skledo z jabolki, mandarinami in bomboni. Ko prejmemo pošto ali pošiljko, se zahvalimo in podarimo jabolko, mandarino ali bombon. In vsi bomo bolj veseli. Kar daš, to dobiš.

Sorodne novice

Decembrski dnevi: Pljučna pečenka wellington

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več