-1.5 C
Šentjur pri Celju
26/01/2021
sentjur.net

Dobrinska noč: Motorno žago je najdlje vrgel 7,27 metra

Dobrina, 15. 7. 2019 – Dobrinska noč je tradicionalna prireditev, ki jo pripravjajo v društvu Izviri Dobrina. Letošnji sklop prireditev je bil že 23. po vrsti. Uvodoma sta  obiskovalce pozdravili predsednica društva Danica Recko in šentjurska podžupanja Silva Koželj. Ena od osrednjih točk Dobrinske noči je naj pršjača. Sedemnajst gospodinj je na ocenjevanje prineslo po vsaj eno pršjačo. Pršjače so prinesle gospodinje tudi iz Spodnjega Tinskega, Virštanja, Bukovja na Babni gori, Gorice pri Slivnici, Šentjurja pa tudi iz Šentilja pri Velenju. Strokovna komisija, ki so jo sestavljale Simeona Rakun, Simeona Strahovnik in Andreja Lipnik Križan je ocenila 23 pršjač. Od teh 7 navadnih pršjač in 16 pršjač z dodatki. Najboljšo pršjačo je spekla Mojca Drobne iz Dobrine ter prejela naziv “Naj pršjača”. “Naj pršjača z dodatki”, je postala pršjača Jožice Vengust iz Šentjurja.

Metali motorno žago

Po tem ko so na Dobrinski noči še vlekli vrv so letos pripravili nekaj novega. Letos so moški metali 9,5 kilogramov težko motorno žago. Sodelovalo je 16 moških, ki so lučali motorko. Najdlje jo je zalučal domačin Slavko Kovačič. Njegova motorka je letela po zraku kar 7,27 metra. S tem metom je prehitel Klemena Krajnčana, ki je  motorko vrgel 7,06 metra in Denisa Stojanoviča z 6,83 metrov dolgim metom. Zmagovalec je prišel iz Dobrine, zasledovalca pa iz Loke pri Žusmu.

V okviru dogajanja so kuhali tudi Šentiljsko enolončnico, Kulturno društvo iz Prevorja pa so poskrbeli za prikaz domače obrti. Organizatorji v Društvu Izviri dobrina pa so obiskovalcem prikazali načine predenje in razstavo izdelkov.

Kulturni program

Da nebi bilo številnim obiskovalcem dolgčas pa so pripravili tudi kulturni program. Zaigrali so Vaški kuharji, ki so se zbrali pred devetimi leti. Igrajo pa na nenavadne instrumente harmoniko, bršljanov list, ropotuljico, lončeni bas in emajlinar piskar. Zaigrala je tudi skupna Šentrog, kateri člani prihajajo iz Šentvida in Rogaške. Na plesišče pa so obiskovalce zvabili tudi člani ansambla Pik. (Jure Godler, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Na 22. Dobrinski noči so bojleraši še oblake razkadili

Jure Godler

Pod streho spravili že 21. Dobrinsko noč

Majda Rezec

Na Valentinov pohod tokrat podnevi

Jure Godler

Obnovili edinstveni lestenec

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več