29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Drameljski upokojenci vandrali po deželi suhe robe

Ribnica, 19. avgust 2023 – Na lepo sončno soboto so se na drugi društveni izlet podali člani Društva upokojencev Dramlje. Predsednik društva Primož Laubič je na avtobusu ob pozdravu prisotnim članom povedal, da so lahko vsi skupaj srečni, da gredo na lep izlet, sploh če v obzir vzamejo tiste manj srečne – ki so v poplavah in neurjih utrpeli veliko škode, mnogi tudi izgubili svoje domove.

Pot jih je vodila v Ribnico, kjer imajo po celotni Ribniški dolini najbolj prepoznavno domačo obrt v slovenskem prostoru – suho robo. Najprej so si ogledali izjemen muzej Suhorobarstvo & lončarstvo, ki je leta 2022 prejel Valvasorjevo nagrado za izjemne dosežke. V okviru muzeja so tudi delavnice, v katerih so udeležencem izleta prikazali, kako poteka pletenje košare, od same priprave materiala do tehnike izdelave. V ribniškem gradu, ki je v samem mestnem jedru, so si upokojenci ogledali zanimivo razstavo Boj krvavi zoper čarovniško zalego. Govori o čarovniških procesih, ki še vedno veljajo za eno največjih tragedij v evropski zgodovini.

Od Škrabčeve domačije do Gostilne Makšar

Po ogledu muzejev so si drameljski upokojenski izletniki privoščili postanek pri avtobusu, saj so s seboj imeli več vrst odličnega peciva, ki so ga napekle članice. Doma pa niso pozabili niti dobre drameljske vinske kapljice. Sledil je ogled znane Škrabčeve domačije v Hrovači. Poznavalsko obnovljena domačija je sedaj edinstveno prizorišče za kulturne dogodke ter poslovna in druga srečanja. S Škrabčeve domačije jih je pot vodila do vasice Breže pri Ribnici, kjer jih je v gostilni Makšar čakalo odlično domače kosilo. Gospodar jim je pokazal tudi delovanje lastne pivovarne. Veselo druženje se je nadaljevalo še po kosilu. Polni lepih vtisov so se proti večeru odpravili proti domu.

O društvu

Predsednik društva Laubič je dodal še informacije o nadaljnjem društvenem programu. »Že 12. septembra sledi še tretji društveni izlet, tokrat se odpravljamo v Celovec, kjer si bomo ogledali glavne mestne značilnosti. Popoldan pa gremo še v znameniti Minimundus, mesto miniaturnih stavb s celega sveta. V društvu se zelo trudimo, da so cene naših »storitev« čim bolj ugodne in s tem tudi dosegljive za naše člane, saj vemo, da so to pretežno upokojenci z majhnimi pokojninami. Vesel sem, da imamo z letošnjim letom tudi vodjo pohodniške sekcije, to je postal nekdanji učitelj na OŠ Dramlje Ivan Čede, ki je tudi izvrsten poznavalec rastlin. On lepo skrbi za zanimive pohode, začeli smo kar v domačem kraju, saj marsikaterih skritih kotičkov in zanimivosti še ne poznamo. No jeseni bo še en pohod, potem sledi oktobra jesensko piknik srečanje, pa Martinovanje v novembru in bo že tu zaključek leta,” je povedal predsednik DU Dramlje. 

V društvu deluje tudi sekcija za zgodovino, kjer smo letos intenzivno pričeli s snemanji pogovorov z našimi starejšimi krajani, v katerih se spominjajo časov otroštva, šolanja,  mladosti, mnogih zanimivih zgodb …  Te zgodbe potem sproti prepišemo in urejamo, cilj tega projekta je, da ohranimo ta pričevanja, ki so izjemen spomin na nek minuli čas.

V društvu vlada sproščeno prijateljsko vzdušje: tako je, kadar odnosi temeljijo na spoštovanju in sprejemanju vsakega človeka in naše različnosti. “Vodenje društva mi ob vsem drugem delu vzame veliko prostega časa, vendar sam čutim tako, da ko delamo nekaj dobrega, se nam skozi hvaležnost, veselje in smeh to obilno vrača,” je svoje razmišljanje zaključil Laubič, znan tudi kot najmlajši upokojenski predsednik v Sloveniji, saj mu do upokojitve manjka še najmanj poldrugo desetletje. (JG, foto: Primož Laubič)

Sorodne novice

Obiskali Belo krajino in našli rdečo ovco

Jure Godler

Ponkovški gasilci iskali medvede po Kočevju

Urša Kajba

Sončen dan, prijetna družba in čudovita narava na pohodu DU Dramlje

Jure Godler

Občinski odbor SDS Šentjur na obisku v evropskem parlamentu

Jure Godler

Zborovali tudi drameljski upokojenci

Jure Godler

Vrtec Šentjur: Po poteh našega kraja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več