17.4 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Folklorni skupini združili moči za mednarodni festival

Lukavica (BIH), 13. 8. 2022 – Folklorno društvo Šentjur in Kulturno društvo Celjska folklorna skupina sta v letošnjem letu združila moči. Obe skupini sta v začetku julija uspešno nastopili na tradicionalni prireditvi Šentjursko poletje 2022 v Šentjurju in konec julija še na mednarodni prireditvi Gasilski olimpijadi v Celju. “Zato smo se odločili skupno folklorno pot nadaljevati,” pripoveduje Dragica Gobec predsednica FD Šentjur.

“Prvo povabilo nas  je poneslo v Bosno in Hercegovino na dva mednarodna folklorna festivala. V Lukavici (občina Gračanica) smo se predstavili 13. avgusta na XVI. Mednarodnem folklornem festivalu  z novim spletom gorenjskih plesov. Naslednji dan smo sodelovali na XI. Mednarodnem festivalu Dnevi mladosti Jajce 2022 kot prvi folklorniki iz Slovenije, ki so kadar koli nastopili na tem festivalu,” doda Gobčeva. Oba festivala sta tradicionalna in z mednarodno udeležbo. Sodelovalo je po devet skupin iz različnih držav. Poleg domačih folklornih skupin so sodelovale skupine iz Hrvaške, Srbije, Turčije in Grčije.

Med udeleženci so se spletli dobri prijateljski odnosi, ki jih bomo z velikim veseljem ohranjali. Sodelovanje na obeh priznanih festivalih, ki sta obenem zelo priznana, obiskana in že tradicionalna, nam je  bilo v veliko veselje in se ju bomo z veseljem spominjali. “Naša noša, pesem in ples so pritegnili pozornost udeležencev iz sodelujočih držav, zato se že veselimo prihodnjega leta, ko se bomo predstavili v Indiji, Turčiji in morda še kje,” zaključi predsednica društva. (Dragica Gobec, predsednica Folklornega društva Šentjur in Vera Orešnik, predsednica Kulturnega društva Celjska Folklorna skupina Celje)

Sorodne novice

Zaplesali v Poletni folklorni večer 2023

Jure Godler

Ne na kant, kantfest MaK na Olimp!

ViP

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Folklora 63′ je pripravila koncert za etno sladokusce

Jure Godler

Šmarje pri Jelšah: Predano razgovarjanje s poezijo

Jure Godler

Prejeli smo: Veliki načrti za leto 2019

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več