18 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Gasilci opozarjajo: Previdno pri kurjenju v naravi

V nekaterih predelih Slovenije se že izvaja obrezovanje drevja, odstranjevanje grmičevja in čiščenje pašnih površin. S tem opravilom pa je povezano tudi kurjenje v naravi. Občasno pa ogenj uide izpod nadzora in se razširi v okolico. Poročajo tudi že o prvih poškodbah oseb, ki so bili prisotni pri kurjenju. Temu posledično že prihaja do alarmiranja gasilskih enot in raznih neljubih dogodkov.

Tudi v na območju Občine Šentjur, smo že bili obveščeni o alarmiranju gasilskih društev, ki so prejela klic na pomoč. V večini primerov je šlo zgolj za travniške požare, ki pa so jih gasilci uspešno pogasili.

PGD Šentjur:

  • 3. marec –Začetni gozdni požar, v pomoč so jim prišli gasilci PGD Lokarje. Gasilci so pogasili začetni gozdni požar. K sreči ni zgorelo veliko, saj je bil požar pravočasno javljen.

PGD: PONIKVA:

  • 3. marec – Požar v Boletini, pod rastiščem velikonočnica. Gasilci PGD Ponikva so sami pogasili požar in pregledali okolico. K sreči zavarovano območje rastišča velikonočnice ni bilo poškodovano. Poziv so prejeli tudi gasilci PGD Dramlje, ki pa so v gasilskem domu ostali le v pripravljenosti.

PGD Slivnica:

  • 28. februar – Travniški požar na območju Sel pri Slivnici so pogasili PGD Slivnica v pomoč pa so jim prišli gasilci PGD Kalobje in PGD Šentjur.
  • 5. marec – Travniški požar pri Pungaršek. Na klic so se nemudoma odzvali gasilci PGD Slivnica, ki pa so v pomoč poklicali PGD Šentjur. Območje so zavarovali, pogledali in pogasili.

PGD Loka pri Žusmu:

  • 27. februar – Travniško-gozdni požar so pogasili gasilci PGD Loka pri Žusmu in gasilci PGD Slivnica. Sodelovalo je 18 gasilcev z tremi avtocisternami in GV-1.

Glede na navedeno na Gasilski Zvezi Slovenije opozarjajo državljane, da so pri kurjenju lesnih in travnatih odpadkov previdni. Pri kurjenju v naravnem okolju se uredi kurišče tako, da je obdano z negorljivim materialom in da je  območje v oddaljenosti vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi. Pomembno je da se nadzoruje kurišče ves čas kurjenja s strani polnoletne osebe in po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasi. Ob povprečni hitrosti vetra večji od 20 km/h ali ob sunkih vetra močnejših od 40 km/h se ne sme pričeti s kurjenjem oziroma se mora s kurjenjem takoj prenehati. Prepovedano je požiganje površin in kurjenje drugih odpadkov.

Glede režima kurjenja v naravi upoštevajte tudi navodila in predpise lokalnih skupnosti. Če pa slučajno pride do širitve ali prenosa ognja ali poškodb oseb čimprej pokličite na telefonsko številko 112 in jih seznanite z podatki o natančni lokaciji in obsegu požara. V primeru najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev v naravi le teh ne premikajte ali mečite na ogenj in o najdbi obvestite na telefonsko številko 112 ali 113. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Mlaji in budnice v pozdrav 1. maju

Tjaša Ferlež

Nov gasilski dom, delovna akcija in požar v podjetju Tajfun

Tjaša Ferlež

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

Začetek leta s Petrolovo donacijo

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Z optimizmom v leto 2021

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več