8.7 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Gasilci opozarjajo: Previdno pri kurjenju v naravi

V nekaterih predelih Slovenije se že izvaja obrezovanje drevja, odstranjevanje grmičevja in čiščenje pašnih površin. S tem opravilom pa je povezano tudi kurjenje v naravi. Občasno pa ogenj uide izpod nadzora in se razširi v okolico. Poročajo tudi že o prvih poškodbah oseb, ki so bili prisotni pri kurjenju. Temu posledično že prihaja do alarmiranja gasilskih enot in raznih neljubih dogodkov.

Tudi v na območju Občine Šentjur, smo že bili obveščeni o alarmiranju gasilskih društev, ki so prejela klic na pomoč. V večini primerov je šlo zgolj za travniške požare, ki pa so jih gasilci uspešno pogasili.

PGD Šentjur:

  • 3. marec –Začetni gozdni požar, v pomoč so jim prišli gasilci PGD Lokarje. Gasilci so pogasili začetni gozdni požar. K sreči ni zgorelo veliko, saj je bil požar pravočasno javljen.

PGD: PONIKVA:

  • 3. marec – Požar v Boletini, pod rastiščem velikonočnica. Gasilci PGD Ponikva so sami pogasili požar in pregledali okolico. K sreči zavarovano območje rastišča velikonočnice ni bilo poškodovano. Poziv so prejeli tudi gasilci PGD Dramlje, ki pa so v gasilskem domu ostali le v pripravljenosti.

PGD Slivnica:

  • 28. februar – Travniški požar na območju Sel pri Slivnici so pogasili PGD Slivnica v pomoč pa so jim prišli gasilci PGD Kalobje in PGD Šentjur.
  • 5. marec – Travniški požar pri Pungaršek. Na klic so se nemudoma odzvali gasilci PGD Slivnica, ki pa so v pomoč poklicali PGD Šentjur. Območje so zavarovali, pogledali in pogasili.

PGD Loka pri Žusmu:

  • 27. februar – Travniško-gozdni požar so pogasili gasilci PGD Loka pri Žusmu in gasilci PGD Slivnica. Sodelovalo je 18 gasilcev z tremi avtocisternami in GV-1.

Glede na navedeno na Gasilski Zvezi Slovenije opozarjajo državljane, da so pri kurjenju lesnih in travnatih odpadkov previdni. Pri kurjenju v naravnem okolju se uredi kurišče tako, da je obdano z negorljivim materialom in da je  območje v oddaljenosti vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi. Pomembno je da se nadzoruje kurišče ves čas kurjenja s strani polnoletne osebe in po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasi. Ob povprečni hitrosti vetra večji od 20 km/h ali ob sunkih vetra močnejših od 40 km/h se ne sme pričeti s kurjenjem oziroma se mora s kurjenjem takoj prenehati. Prepovedano je požiganje površin in kurjenje drugih odpadkov.

Glede režima kurjenja v naravi upoštevajte tudi navodila in predpise lokalnih skupnosti. Če pa slučajno pride do širitve ali prenosa ognja ali poškodb oseb čimprej pokličite na telefonsko številko 112 in jih seznanite z podatki o natančni lokaciji in obsegu požara. V primeru najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev v naravi le teh ne premikajte ali mečite na ogenj in o najdbi obvestite na telefonsko številko 112 ali 113. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

Začetek leta s Petrolovo donacijo

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Z optimizmom v leto 2021

Jure Godler

Nameni dohodnino svojemu gasilskemu društvu

Tjaša Ferlež

Šentjurski gasilci znova delali galamo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več