0.7 C
Šentjur pri Celju
23/01/2022
sentjur.net

Gasilska vaja: Reševali poškodovane iz Hotela Žonta

Šentjur, 6. 6. 2021V nedeljo je Prostovoljno gasilsko društvo Šentjur pripravilo operativno gasilsko vajo v hotelu Žonta v Šentjurju. Na gasilski vaji so bila prisotna tudi druga gasilska društva in ekipa prve pomoči iz Šentjurja. Kljub kislemu vremenu je močan dež počakal, da so gasilci končali dolgo pričakovano gasilsko vajo.

Ob 8.45 je Kozjansko stresel močnejši potres 6. stopnje evropske potresne lestvice, ki je poškodoval Hotel Žonta. Na objektu so nastale večje poškodbe – delno so zasuti izhodi, zrušilo se je notranje glavno stopnišče in del ostrešja. Okvara plinske napeljave in trganja električnih vodov pa so bili vzrok za nastanek požara. V objektu so ostali ujeti tudi zaposleni in gostje, med njimi je bilo več poškodovanih.

Načrtovana vaja

Vaja se izvaja na podlagi letnega načrta operativnega dela gasilske enote prostovoljnega gasilskega društva Šentjur. Sodi v sklop aktivnosti načrta predstavitve gasilcev in požarne varnosti v nastanitvenih zgradbah oz. zgradbah v katerih se zbira večje število ljudi (hoteli). Namen je bil preveriti pripravljenost in usposobljenost enot za posredovanje v primeru potresa in požara na nastanitvenim objektu oziroma v našem primeru na hotelu. Poseben poudarek so namenili vodenju večje intervencije ter usklajenosti delovanja različnih operativnih enot.

Med vajo se je izvajalo tudi reševanje ujetih oseb v stavbi. Vadi se predvsem uporabo zvez (ReCO Celje, vodstvo vaje, vodje enot, napadalne skupine). Prikaže se tudi znanje iz nudenja prve pomoči z opremo s katero razpolagajo gasilske enote. Na vaji se je preverilo medsebojno sodelovanje gasilskih enot, reševalcev in policije. Namen vaje je bil tudi prikazati gasilske veščine širši in strokovni javnosti. Omeniti je potrebno, da je gasilska vaja v nedeljo na prizorišče privabila kar nekaj gledalcev, ki so si vajo z zanimanjem tudi ogledali. Žal pa jih je kar nekaj odgnalo rahlo škropljenje dežja, a kljub vsemu so najbolj vztrajni ostali do konca vaje.

Posredovali so tudi policisti in bolničarji

Na vaji je sodelovalo pet gasilskih društev. Gasilsko društvo Šentjur, kot organizator, gasilsko društvo Lokarje, Slivnica, Ponikva in Kalobje. Skupno se je vaje udeležilo kar 60 operativnih članov društev. Poleg gasilcev pa so bili prisotni tudi policisti iz Policijske postaje Šentjur in pa ekipa bolničarjev, ki so na kraju dogodka oskrbeli poškodovane osebe in jih z reševalnim vozilom odpeljali na varno. Vajo si je ogledalo vodstvo Gasilske zveze Šentjur skupaj z županom Občine Šentjur mag. Markom Diacijem.  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Mirno nedeljo začeli z gašenjem požara

Tjaša Ferlež

Zagorelo je v lesni delavnici

Tjaša Ferlež

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler

Gasilska vaja v Dobrini: Potres je povzročil še požar

Tjaša Ferlež

Gasilska vaja: Iz objekta so slišali klice na pomoč

Tjaša Ferlež

Reševali so tudi s pomočjo lestve in koritastih nosil

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več