29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Gasilski dom na Planini pri Sevnici že do koncu prihodnjega leta

Šentjur, 13. 5. 2024 – Z uradnim podpisom pogodbe se je pričela uresničevati dolgoletna želja mnogih Planinčanov po novem gasilskem domu. Že letos bo sledila gradnja novega gasilskega doma na novi lokaciji. Planina pri Sevnici bo do konca naslednjega leta bogatejša za nov gasilski dom, ki bo planinskim gasilcem omogočil lažje in boljše delovanje ter samo posredovanje na intervencijah, krajanom pa bo nudil tudi večnamenski prostor. Projekt, vreden 1,2 milijona evrov, bo v sami stavbi vseboval garaže za gasilska vozila, tehnične prostore, pisarne ter večnamensko dvorano, katere uporaba bo namenjena vsem.

Kje bo stal in kakšen bo novi gasilski dom?

Lokacija nameravane gradnje se nahaja znotraj naselja Planina pri Sevnici na nepozidanem območju vzhodno od regionalne ceste Boštanj-Planina, severno od lokalnega pokopališča. Z novogradnjo namerava investitor povečati tehnične in upravne kapacitete prostovoljnega gasilskega društva kar zajema garaže za velika gasilska vozila, kombinirana gasilska vozila, spremljevalne tehnične prostore, pisarne ter večnamensko dvorano, katere uporaba bo namenjeno tudi širši javnosti.

Novogradnja je podolgovata, sestavljena iz dveh volumnov. Eden je pritličen z ravno streho, drugi je etažnosti P+1 z dvokapno streho. Volumna sta med seboj staknjena ter funkcionalno povezana. Pritlični del objekta bo z zaledne strani v celoti vkopan, bočno bo vkopan delno. Z glavno fasado bo obrnjen proti zahodu in vzhodu. Dostop do objekta se bo vršil z dveh strani. Z zahodne strani bo umeščen dostop za potrebe gasilskega doma, ki bo na nivoju pritličja, z vzhodne strani pa bo umeščen dostop v nadstropni del objekta. Objekt bo v delu garaže etažnosti P, v delu preostalega gasilskega doma pa etažnosti P + 1 + podstrešje.

Začetek del v kratkem

Pogodbo o pričetku del je z direktorjem podjetja Halomojstri Jurijem Ocepkom podpisal predsednik PGD Planina Andraž Hladin v družbi šentjurskega župana mag. Marka Diacija in gasilskih kolegov s Planine pri Sevnici. Na javnem razpisu so za gradnjo objekta izbrali podjetje Halomojstri d. o. o. s Polzele, ko bodo z deli pričeli v kratkem. Zaključek več kot milijonskega projekta naj bi bil do konca prihodnjega leta. Pomemben sofinancerski delež sredstev bo v okviru dolgoročnega programa razvoja gasilstva od 2021 do 2030 zagotovila Občina Šentjur. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Tradicionalna gasilska vaja treh občin

Tjaša Ferlež

‘Slovenija, od kod lepote tvoje’ zadonela iz 250 gasilskih grl

Jure Godler

Angelska nedelja – dogodek, ki je presegel pričakovanja

Urša Kajba

Na Planini pri Sevnici obeležili 130-letnico gasilstva

Tjaša Ferlež

Lep izkupiček za planinske gasilce

Tjaša Ferlež

Pokazali idejno zasnovo za nov gasilski dom PGD Planina

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več