10.4 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Gostovanje pri prijateljih v Srbiji

Požega, 14. 4. 2024Došli nam naši dragi gosti iz Slovenije – to so besede, so jih učenke in učiteljice OŠ Franja Malgaja Šentjur v tednu, ki smo ga preživele v srbski Požegi, pogosto slišale. Naši gostitelji, učitelji in učenci OŠ Emilije Ostojić Požega, z njimi začnejo pogovor z ljudmi, ki jih srečujemo, in s tistimi, s katerimi se pogovarjajo po telefonu. To je seveda le eden izmed načinov, kako pokažejo svojo gostoljubnost, kako zelo veseli so našega obiska. Lep je občutek, da si dobrodošel in tako lepo sprejet od ljudi, ki te  pravzaprav komaj poznajo. Zato smo komaj čakali ponovnega snidenja z našimi prijatelji v Srbiji.

Ko smo se v nedeljo, 7. 4. 2024, v večernih urah pripeljali v Požego, so nas pred šolo pričakali učitelji in učenci. Stiski rok, objemi in tudi solze so nam povedali, da delamo prav, da je naš namen dober – skozi delo ustvarjati nepozabna prijateljstva. Teden je bil pester in poln dogodivščin. Že v ponedeljek nas je s  svojim obiskom počastil tudi znan sodobni  srbski pesnik Dragan Jovanović Danilov. Prebirali smo njegove pesmi v srbščini in slovenščini. Spoznavali smo, kako se jezik in kultura še danes močno prepletata, gradita mostove med narodi ter spodbujata strpnost, mir in razumevanje.

Spoznavali Srbijo

V prihodnjih dneh smo spoznavali Srbijo in njihovo kulturo. Odpravili smo se v prestolnico Srbije, v Beograd. Povzpeli smo se tudi na Kalamegdan, od koder je lep razgled na sotočje Save in Donave. ​ Obiskali smo majhno vasico Zlakusa, kjer nam je mojster lončar predstavil eno najstarejših obrtnih dejavnosti pri njih – izdelovanje posod iz gline. Nato smo si ogledali še etno park Avlija in Sirogojno, etno vasico, po kateri nas je popeljal gospod Aleksander Todorovič, znan srbski restavrator in slikar. Razkazal nam je tipične hiše iz začetka 19. stoletja in pripovedoval o življenju ljudi v njih.

Za konec smo se sprehodili še po mondenem letovišču Zlatibor in se povzpeli na 1010 metrov nadmorske višine in se sprehodili do spomenika padlim borcem v II. svetovni vojni. Vsaka stvar pa se enkrat konča in prišel je dan slovesa… Odšle smo z nepozabno izkušnjo, vtisi in spomini, ki smo jih delile tudi s  TV Požega. Učenke so še poglobile prijateljstva in odhajajo v prepričanju, da se z gostiteljicami še kdaj srečajo. Zagotovo pa se srečamo v mesecu septembru, ko jih bodo gostile naše družine in naša šola – OŠ Franja Malgaja Šentjur. (Jasna Drešček, pomočnica ravnatelja) 

Sorodne novice

Šest dni spoznavali mobilnost v Španiji

Jure Godler

Vabilo na posvet izvajalcev dodatne strokovne pomoči za otroke

Jure Godler

Španski otroci so obiskali šentjursko šolo

Jure Godler

Po 35 letih obudili prijateljstvo

Jure Godler

Minister za vzgojo in izobraževanje obiskal tudi Ponikvo

Jure Godler

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več