11 C
Sentjur
18/02/2020
sentjur.net

Gostujoča razstava obiskala domači kraj

Šentjur, 5. 5. 2019 – Galerija Zgornji trg je tokrat gostila tematsko potujočo razstavo Franjo Malgaj, ki jo je pripravil Muzej novejše zgodovine Celje. Kot se spodobi za šentjurskega junaka, ki je za domovino dal svoje življenje, so uvodoma Ipavčevo Domovini zapele pevke Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Zbor vodi mag. Mojca Volavšek. Prireditev je povezovala kar članica zbora Lučka Palir. Pred stotimi leti je namreč ravno na ta dan na Tolstem vrhu, ko je branil naše severne meje, umrl Malgaj.

Zbrane je pozdravila tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj. “Občina Šentjur ceni prispevek borca za severno mejo Franja Malgaja, zato je letošnje leto razglasila za Malgajevo leto. To leto se bo obeležilo s številnimi prireditvami, začelo pa se je že v letošnjem marcu, ko je Pošta Slovenije izdala pisemsko znamko Malgaju v čast,” je povedala podžupanja. Tokrat ne preveliko število obiskovalcev razstave je pozdravil tudi direktor Muzeja novejše zgodovine Celje Tone Kregar. Izpostavil je, da je prepoznavanje Franja Malgaja omejeno le na določen prostor, zato so se v muzeju odločili, da bodo rastavo pripravili kot potujočo razstavo, ki jo bodo postavili na različnih krajih Slovenije in s tem povečevali zavedanje Slovencev o mladem Šentjučanu, ki je padel za domovino. “Namen razstave je, da se spomnimo človeka, ki je pred 100-timi leti odigral eno najpomembnejših vlog v boju za slovensko etnično ozemlje,” je povedal Kregar.

Poleg izsekov iz stripa “Franjo Malgaj, mladenič, ki ga je izbrala zgodovina”, ki sta ga po naročilu muzeja naredila Marijan Pušavec in Gašper Krajnc, so razstavili nekaj njegovih fotografij, njegov dnevnik, identifikacijsko izkaznico, narokavni trak, daljnogled in še nekaj njegovih stvari. Razstava bo na ogled vse do 20. junija 2019.

(Jure Godler)

Sorodne novice

V Dobju odprli in blagoslovili razstavo jaslic

Tjaša Ferlež

Med najlepšimi so tudi jaslice Klavdije Simler

Jure Godler

Prejeli smo: Naši likovnici med najboljšimi v Sloveniji

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Adventni venčki: Trend je mehko, kosmato in naravno

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več