-3.7 C
Šentjur pri Celju
07/02/2023
sentjur.net

Gradnja Stolpa ljubezni se je začela

Žusem, 20. 8. 2014 – Eden največjih projektov v rokah Planinskega društva Žusem bo realiziran še letos. Seveda govorimo o Stolpu ljubezni, 25-metrskem lesenem velikanu, ki bo stal na vrhu Žusma. Po naporni poti so 27. maja, po sprejemu OPN-ja, člani društva le dobili gradbeno dovoljenje, sredi junija opravili zakoličbo, 4. julija pa so na vrhu Žusma zabrneli gradbeni stroji. Pred dobrim tednom dni pa so zaključili z betoniranjem spodnjega ustroja – podesta in stopnic. “Najtežje delo je bilo spraviti beton na vrh Žusma,” prizna predsednik Planinskega društva Žusem Simon Mansutti. “Želimo si, da bi bila lesena konstrukcija postavljena že do konca meseca septembra,” je dodal. Stolp bo končan in odprt za obiskovalce šele, ko bo imel uporabno dovoljenje. V PD Žusem si želijo, da bi jim to uspelo do septembra naslednje leto. Za otvoritev bodo 18. septembra 2015, v dolini, pri Turistični kmetiji Žurej, pripravili večji koncert z namenom zbiranja manjka sredstev. Igrala bo najpopularnejša slovenska skupina ta hip – Modrijani.

Dvig turizma

“Sredstev še nimamo dovolj, ampak glede na trenutno situacijo v državi smo zelo zadovoljni s tistim, kar smo že zbrali,” pove Mansutti. Veliko pa bo opravljenega sponzorsko in preko prostovoljnega dela. “Verjamemo, da bo takšen stolp, ko bo narejen, blagodejno vplival na razvoj turizma pri nas,” pove predsednik PD. Verjame, da bo obiskovalce privabljalo tudi njegovo ime – Stolp ljubezni. Pot na Žusem že lepo privablja številne obiskovalce, saj se v knjigo obiska vpiše 2000 ljudi letno. Verjamejo pa, da se bo obisk, ko bo stolp dokončan in odprt za obiskovalce, še močno povečal. Na Vrhniki, kjer podoben stolp že stoji, se je obisk povečal za štirikrat. Ko bo ta projekt zaključen, bodo nadaljevali z izgradnjo Planinskega doma na Žusmu. Pobudnik vseh teh projektov je podpredsednik društva Martin Ozis, njegova pa je tudi ideja o stolpu in ustanovitvi društva.

Darujte za stolp

Prispevke za stolp v planinskem društvu še vedno zbirajo. Lahko jim pomagate v obliki donacij sredstev, s prostovoljnim delom, sponzorstvom v obliki storitev, prodajo promocijskega materiala in z darovanjem za stopnice, podeste in razgledno ploščad. Prispevek za stopnico znaša 100 €, podest 1000 € in ploščad 5000 €. Darovanje za stopnice je namenjeno posameznikom, za podeste in ploščadi pa podjetjem. Z darovanjem si zagotovite vaše ime in priimek oz. ime vašega podjetja na Stolpu ljubezni.

Prispevki se pobirajo na naslednjih mestih: Berni bar, Gostilna Lesjak Ana, Okrepčevalnica Lizika Čoklc, Turistična kmetija Žurej, Okrepčevalnica Gajšek, Tim bar na spodnjih kontaktih ali na TRR PD ŽUSEM. Račun, kamor lahko nakažete prispevke, je odprt pri Deželni banki Slovenije s št. 19670-5009898643. (J. G., foto: J. G. in PD Žusem)

 

Sorodne novice

Pohvale in priznanja prejeli prostovoljci leta 2020

Jure Godler

MCŠ poziva prostovoljce za solidarnostno pomoč

Jure Godler

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Razpršeno in mokro na Stolp ljubezni

Jure Godler

Osvojili tudi Stolp ljubezni

Jure Godler

Sončni pohod na Stolp ljubezni uspel

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več