25.5 C
Šentjur pri Celju
11/07/2020
sentjur.net

Grobelčan postal naj vojak na vojaški misiji na Kosovem

Slovenski vojaki redno sodelujejo tudi na mednarodnih vojaških misijah na tujem. Trenutno jih je izven domovine razporojenih okoli 700 vojakov. Na misiji na Kosovem je bil tudi Grobelčan Denis Tojnko. Po končani misiji je Tojnko prejel tudi visoko priznanje za najboljšega vojaka misije v septembru.

Na misijah in na mednarodnih operacijah sodeluje okoli 700 pripadnikov slovenske vojske. Zakaj ste se javili za misijo v tujini?

Misija predstavlja dobro priložnost iz vidika finančnega stanja kot iz vidika izkušenj, premikanju osebnih meja in doživetju nekaj novega.

Bili ste vojak na vojaški misiji na Kosovem. Kakšne naloge opravlja slovenski vojak na Kosovem? Kakšen je bil vaš delavnik?

Naša glavna naloga je zagotavljanje varnega okolja in svobode gibanja na Kosovem. To se izvaja na različne načine, kot so patruljiranje, varovanje verskih objektov, povezovanje s Kosovsko policijo in tako naprej. Zato se odvisno od naloge naši dnevi tudi razlikujejo, razen ponedeljkovega postroja in dviga zastave.

Ste imeli kaj domotožja? Kako ste ohranjali stik z domačimi?

Osebno nisem imel prevelikega problema z domotožjem, ker danes ni več težava stopit v stik z domačimi preko socialnih omrežij in video pogovorov.

Naj vojak

Na koncu misije ste prejeli s strani poveljnika Kforja, generalmajorja Lorenza D Addaria, tudi posebno priznanje. Zakaj ste ga prejeli in kaj vam pomeni?

Po predlogu nadrejenih sem imel čast, da sem bil izbran za vojaka KFOR meseca septembra. Priznanje je zame kot potrdilo za dobro delo in predvsem to, da sem na dobri karierni poti.

Želite tudi napredovati po činu v vojski? Kje vidite svojo prihodnost?

Želja definitivno je, prav tako cilji, motivacija sploh po končani misiji. Do kam pa me poklicna pot pripelje, bomo videli. Fokus je na vsaki nalogi, eno za drugo.

Nekaj dni ste že doma na Grobelnem v Sloveniji. Se je bilo težko znova adaptirati na novo okolje, brez stalne pripravljenosti in orožja? Kaj počnete te dni?

Malo privajanja je definitivno bilo potrebnega, ampak brez večjih težav. Podpora družine in predvsem moje punce pa vsekakor naredijo to privajanje dosti lažje. Zadnje dni pa si čas najraje vzamem za druženje z družino in prijatelji ob dobri kavi.

Hvala za pogovor!

(Jure Godler, foto: pripadniki 39. kontingenta v silah Kfor)

Sorodne novice

Kolesarska dirka še zadnjič mimo Šentjurja

Jure Godler

Izštekano? Odštekano! IV

Jure Godler

Navidezna meja, ki združuje in povezuje

Jure Godler

Balinarski turnir na Grobelnem

Jure Godler

Večer pojočega ”krompirja” na Grobelnem

ViP

V Grobelnem že tretji standup

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več