10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

GZŠ: Imamo že 450 gasilcev operativcev

Šentjur, 2. 7. 2020 – Gasilska zveza Šentjur, si je v lanskem letu zadala cilj, da v začetku letošnjega leta izpelje tečaj za gasilce operativce in tako v svoje vrste pridobi z znanjem podkovane mlade gasilce. V nedeljo, 28. junija je tako postala bogatejša za 50 novih operativcev. Dolžina celotnega tečaja znaša skupaj 149 ur s tečajem pa so pripravniki pridobili čin gasilca operativca. Da pa so tečajniki lahko opravljali tečaj so predhodno morali opraviti osnovni tečaj za gasilca pripravnika, ki je bil skupaj dolg 40 ur. Vsi so tečaj uspešno končali in se po lastni volji odločili za nadaljno izobraževanje.

Predavanje za gasilca operativca je potekalo po določenem programu, katerega so se morali slušatelji in predavatelji dobro držati. Ker je bilo na tečaj prijavljenih večje število slušateljev, so morali skupino razdeliti na dva dela. Prva skupina je predavanja poslušala v prostorih PGD  Slivnica, druga pa v prostorih PGD Ponikva. Predavanja so potekala vzporedno, zato je bilo to predvsem zelo naporno za predavatelje, ki so se morali seliti z lokacije na lokacijo. Izvedba praktičnih vaj, pa je bila za vse slušatelje enaka, saj so jih vsi opravljali na velikem poligonu za gasilskim domom v Gorici pri Slivnici.

Prekinjena izobraževanja

Tečaj je potekal vsak petek, soboto in nedeljo, vse od januarja pa do začetka marca, saj so morali gasilci nadaljevanje tečaja prekiniti prav zaradi aktualnih razmer, ki so od marca pa do meseca maja vladale v državi. Z mesecem junijem pa so tako tudi gasilci nadaljevali s tečajem in tako tečaju tudi prišli do konca. Najprej je za vse slušatelje sledil teoretični del, kjer so prisluhnili različnim predmetom, katerih znanje so potem uporabili pri izvedbi praktičnih vaj.

Na praktičnem delu so slušatelji izvajali vaje kot so delo z lestvijo, vstopanje v višja nadstropja, gašenje in preiskovanje notranjih prostorov , reševanje ponesrečencev.. pri tem pa velja omeniti da so bili notranji prostori zadimljeni, tako da so njihove vaje bile stimulacija pravega požara. Vsak tečajnik je moral uporabljati popolno gasilsko opremo tudi za gašenje gozdnega požara, reševanja na in ob vodi.

Praktični in teoretični del

Po sprostitvi razmer po pandemiji so gasilci izpeljali že zadnjih nekaj praktičnih vaj ter nastopili z teoretičnimi izpiti. Teoretični izpiti so bili sestavljeni iz 105. vprašanj z vseh predmetov. Vsi tečajniki so izpite dobro opravili in se tako začeli pripravljati na praktično izvedbo vaj. Praktični ter teoretični del izpita je potekal v nedeljo, 28. junija. Predsedniki ocenjevalnih komisij, so bili napoteni s strani Gasilske zveze Slovenija v pomoč imenovani komisiji GZ Šentjur tako na teoretičnem kot na praktičnem delu.

V ponos tečajnikom je lahko bilo, da so lahko opravljali dopoldan teoretični del izpita z samim vrhom vodenja gasilcev v prisotnosti, kot je namestnica predsednika Janja Kramer Stajnko skupaj z poveljnikom GZ Šentjur Martinom Cmokomin podpredsednikom GZŠ Andražem Hladinom. Na sam ogled izpitov pa sta tako dopoldan kot popoldan prišla tudi predsednik GZS Janko Cerkvenik in predsednik GZŠ Aleš Guzej.

Na praktičnem delu pa so bili ocenjevalci v dopoldanskem času Dušan Vizentin, Darko Mikša in Uroš Siter. V popoldanskem času pa sta bila predsednika ocenjevalnih komisij Janez Šolej in David Krk. Kot inštruktorji, pa so bili ves čas prisotni Danilo Matuš, Jani Kukovič, Dejan Hribernik in Jože Gradič.

Trenutno Gasilska zveza Šentjur razpolaga z 450 operativci, ki so strokovno usposobljeni za posredovanje na različnih intervencijah. Zveza bo čez poletje mirovala, razen v slučaju klica na pomoč. V jesenskem času, pa se bo odvijal tečaj za varno delo z motorno žago, izvedena bo vaja GZ Šentjur, če pa bodo razmere dopuščale pa tudi strokovna ekskurzija. (Martin Cmok, Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Nov gasilski dom, delovna akcija in požar v podjetju Tajfun

Tjaša Ferlež

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

Poraba vode se je v zadnjih letih povečala za šestkrat

Jure Godler

Gasilci opozarjajo: Previdno pri kurjenju v naravi

Tjaša Ferlež

Začetek leta s Petrolovo donacijo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več