7.5 C
Šentjur pri Celju
20/10/2021
sentjur.net

Igrali so se gledališče (1. del)

Šentjur, 21. 3. 2019 – Osnovne šole v naši občini skrbijo, da gledališka umetnost ne zamre. Območna izpospostava JSKD vsako leto pripravi območno srečanje otroških gledaliških skupin osnovnih šol občine Šentjur. Tudi na letošnjem srečanju pa je morala vodja šentjurske JSKD, Anita Koleša, zaradi kar osmih pripravljenih predstav, srečanje izvesti v dveh delih. Gledališko ustvarjanje naših osnovnošolcev pa je spremljal Miha Golob.

V prvem sklopu osnovnošolskih gledaliških predstav so se predstavile tri gledališki predstavi. Prvo, ki so si jo lahko gledalci ogledali, je bila predstava Zapojmo skupaj, ki so jo zaigrali mladi igralci gledališke skupine Kričave čigre s Planine pri Sevnici. Predstavo sta režirali Alenka Križnik in Klavdija Simler. Upodobili so igrico, ki jo je napisala prva od dveh režiserk. Zgodba govori o pevsko razglašenih čigrah, ki si zelo želijo skupaj pravilno zapeti. Na koncu pa jim to z veliko vaje tudi uspe.

Kot drugi so se predstavili mladi igralci dramskega krožka OŠ Dramlje, ki jih vodi Anica Čede. Na šentjurski oder so postavili gledališko predstavo po pripovedi Jasne MarkušŽiga, kisla kumarica. Igra je govorila o aktualni problematiki današnje mladine, ki raje “čepi” za računalnikom, kot bi se igrala s sovrstniki. Žigo je pričakala kazen, saj je njegov obraz, ki se je držal kot kisla kumarica, čarovnica skušala vložiti v kozarec za kisle kumarice.

Kot zadnji v prvem sklopu predstav so se predstavili igralci Teatra (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur, ki jih vodi Bojana Potočnik. Režiserka se je po dveh letih premora ponovno lotila recitala pesmi Svetlane Makarovič. Naslov predstave je bil Praprotni cvet ali kdo se boji čutečega človeka? S šansonskimi besedili Makarovičevih pesmi iz njene zbirke Somrak se prepletejo zgodbe treh odraslih, ki svoje otroke vzorno spreminjajo v ikebano po svoji meri, vendar se ti v željah svojih staršev ne znajdejo preveč. Režiserka je izpostavila izgorelost staršev, odtujenost otrok ali ločitev.

Zadnja predstava OŠ Planina pri Sevnici je žal bila odpovedana.

 

(Jure Godler)

Sorodne novice

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

Igrali so se gledališče (2. del)

Jure Godler

Dedek Mraz prišel s Kraljico sveta

Jure Godler

Od pravljice do ilustrirane zgodbe

Jure Godler

“Mož beseda več velja kakor kup zlata”

Jure Godler

Vesoljci, Dorica in Čenča zavzeli IKC

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več