14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Intervju: Denis Vrenko, zmagovalec natečaja ESA

Gorica pri Slivnici, 2. aprila 2018 – Ko je Evropska vesoljska agencija (ESA) konec lanskega leta objavila natečaj za logotip Misije Keops, se je 25-letni Denis Vrenko iz Gorice pri Slivnici, sicer študent ljubljanske fakultete za arhitekturo, prijavil v podaljšku časa prijavo. Logotip, ki predstavlja prehode raznih planetov mimo zvezd, mu je prinesel zmago izmed 300 prispelih predlogov z več koncev sveta. Gre za misijo, ki bo po Vrenkovih besedah dodatno preverila že znane planete izven našega osončja in ugotavljala, ali so v t. i. Zlatolaskinem območju, kjer bi lahko bila življenje in tekoča voda.

Verjetno so razpisi velikih institucij, kar ESA vsekakor je, hitro izsledljivi oz. opazni. Ali pa se morda motim. Kako ste do informacije prišli vi?

Ne vem točno, ali sem to prebral na RTV-jevi strani ali na instagramu ESE. Vem, da sem razpis opazil, ko je bilo že konec prvega roka, saj so natečaj za štirinajst dni podaljšali, in se odločil, da bom vseeno poskusil, torej zadnji hip.

V razpisu za logo misije Keops ste morali verjetno združiti kar nekaj znanj, sploh astronomsko in grafično oblikovanje. Je oboje vaše vsakdanje delovno področje in kako vam je prav prišlo znanje s študija arhitekture? 

Oblikovalstvo je del arhitekture, le da gre pri slednjem bolj konkretno za hiše. Ampak ker je arhitektura tako širok pojem, ni to samo oblikovanje hiš, ampak nek način razmišljanja o oblikovanju samem in vse, kar predstavljamo mi, vse načrte grafično obdelamo, čeprav v resnici potem za gradbišče tega ne delaš. Glede vesolja pa sem bil v srednji šoli udeležen pri astronomskem krožku. Predvsem pa me je vse skupaj začelo zanimati lani, ko je Kepler (vesoljsko plovilo, op. p.) odkril planet Proksima kentavra B (Proxima Centauri B), ki naj bi bil v takem območju, da bi lahko imel podobne lastnosti kot Zemlja. Na naši fakulteti smo si na podlagi Nasinih podatkov na mednarodni delavnici zamislili, kako naj bi ta planet bil videti, kako hitro bi se vrtel, kakšno je njegovo magnetno polje, kakšne so možnosti za življenje. Takrat sem začel aktivneje slediti vesoljskim stranem, stranem NASE, ESE, novicam …

Razpisi na tako visoki ravni verjetno vsebujejo kakšne posebne zahteve. Katere bi izpostavili?

V nasprotju z natečaji za hiše, ki jih imamo pri študiju arhitekture, je bil ta zelo odprt. Bila je podana velikost, logotip je moral biti znotraj kvadrata, pogoj je bil, da si lastnik celotne vsebine logotipa, torej vse si moral izrisati sam.

In prepovedi?

Logo ni smel vsebovati simbolov podjetij, religij in političnih simbolov.

Kako je potekala pot od zamisli na prijavo do oddaje predloga? Kako ste si vse skupaj zamislili, kaj znak pravzaprav predstavlja?

Najprej sem si podrobno prebral vse o Keops misiji, kjer gre za satelit, ki bo s pomočjo fotometrične telemetrije na podlagi opazovanja svetlobe na nekih drugih valovnih dolžinah ugotavljal velikosti in značilnosti že znanih planetov. Ko gre nek planet mimo zvezde, pride do primanjkljaja svetlobe. Če bi to gledali, bi videli veliko svetlečo kroglo in črno piko, ki gre mimo nje. To je dosti podobno načinu, ki bi ga ESA uporabljala za vizualni prikaz tega, kar ta teleskop sploh dela.

Po oddaji predloga je verjetno sledilo nekaj časa negotovosti. Kdaj in kako so vas obvestili, da je ravno vaš logotip med 300 prispelimi izstopal in seveda zmagal? Kakšna je utemeljitev agencije?

Od oddaje do obvestitve je minil dober mesec. Ker je imel originalni logotip ostre robove, so me kontaktirali in prosili, da naj zaradi logotipov sponzorjev in ESE, ki bodo okoli, dodelam obrobo z okvirjem ali zaobljenimi robovi. Ko sem preizkusil vse variante, sem se odločil za zaobljene robove, in ne okvir, saj je vesolje vendarle neskončno, neomejeno. Teden dni po tem, ko sem poslal dodelan predlog, so me obvestili, da so s popravkom zadovoljni in da je logotip izbran. Do uradne razglasitve, ki je bila en teden kasneje, o tem nisem smel govoriti.

Takemu uspehu verjetno ne izostane niti nagrada?

Res je, povabljen bom na izstrelitev rakete, kje in kdaj pa bo to, še ni znano, saj je to odvisno testiranja satelitov in vremena, a predvidoma konec tega ali začetek prihodnjega leta.

Kaj pa vam dejstvo, da bo vaš logo naslednje tedne, mesece, leta potoval po brezmejnem vesoljskem prostoru, pomeni osebno?

To je izjemno, ker je tvoj dizajn del tebe in gre v vesolje. Sploh če si tako kot jaz navdušen nad vesoljem, je, kot da bi velik nogometni navdušenec oblikoval logotip za Real Madrid.

Bi se glede na ta uspeh bolj usmerili v grafično oblikovanje, nadaljevali z arhitekturo ali nekoč delali pri ESI ali celo NASI?

Z veseljem bi delal pri ESI ali NASI, a zaenkrat še ne vem točno, kaj bi delal. Zanimata me oblikovanje in arhitektura. Del tega so organizacijske sposobnosti za vodnje projektov, saj si kot arhitekt nek mediator med naročnikom in izvajalcem … tako da, sploh ne vem, vse me zanima in bomo videli, kam bo šlo.

Hvala za vaš čas, obilo uspehov še v nadalje! (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Ivanka Uduč: Domoljubje mi je bilo položeno v zibelko

Tjaša Ferlež

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler

Podjetniška inkubatorja vabita najemnike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več