8.7 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Izjava za javnost: Obisk delegacije SDS na Tajvanu

V začetku tega meseca je delegacija Slovenske demokratske stranke na povabilo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Kitajske – Taiwan-a obiskala to državo. Delegacijo petih poslancev SDS v DZ RS je vodila poslanka Jelka Godec. Pred odhodom na Tajvan so imeli kratek neformalni pogovor z Vanesso Y. P. Shihi, vodjo gospodarske in kulturne pisarne Tajvana na Dunaju, ki je predstavila notranje gospodarske in politične razmere. Na Tajvanu je delegacija SDS opravila razgovore z direktorjem Nacionalne agencije za zdravstveno zavarovanje (NHI), ki deluje v okviru Ministrstva za zdravstvo in socialo, Mao-Ting Sheen-om. Predstavili so zdravstveni sistem na Tajvanu, v katerem večinsko prevladuje zasebni sektor (85 %) in kjer ne poznajo čakalnih dob.

Na delovnem kosilu jih je gostil g. Leo Chen-jan Lee, namestnik ministra za zunanje zadeve (MOFA) s sodelavci. Pogovor je tekel o mednarodnem sodelovanju Tajvana. G. Lee je poudaril zadnje povezave z evropskimi državami in podpisane sporazume z vzhodno evropskimi državami, Poljsko, Češko in Slovaško. Tajavan ima podpisane različne sporazume na področju gospodarstva, šolstva, turizma,itd. z Veliko Britanijo, Irsko, Nemčijo, Belgijo, Madžarsko, Slovaško, Poljsko in Avstrij0 ter tudi z 14. državami po svetu. Na MOFA upajo, da bo vzgledu sledila tudi Slovenija. Na Tajvanu namreč beležijo veliko zanimanje gospodarstva, izobraževanja in turizma za Slovenijo. Želijo si boljše sodelovanje na področju razvoja skupnih inovacij na gospodarskem področju, izmenjavo študentov in profesorjev. Vedno več pa želijo Tajvanci potovati na destinacije, ki na svetovnem turističnem trgu niso tako poznane.

Na Oddelku za mala in srednja podjetja, ki deluje v okviru Ministrstva za ekonomske zadeve, je delovanje inkubatorjev za start up podjetja predstavil pomočnik direktorja Inkubatorja za poslovni start up, g. Jong-Jyh Chen s sodelavci. Na Tajvanu inkubatorji za podjetja niso le črka na papirju, temveč delujejo z velikim uspehom za mala in srednja podjetja. Sprejeli so tudi Belo knjigo razvoja malih in srednjih podjetji, ki s konkretnimi cilji, ukrepi in kazalniki podaja smer razvoja te veje gospodarstva.

Obisk se je nadaljeval s sprejemom pri podpredsedniku tajavanskega parlamenta, Chi-chang Tsai-ju s sodelavci in ogledom tajvanskega parlamenta. Na delovni večerji so se o problematiki na področju človekovih pravic in svobode govora ter o razvoju demokracije na Tajvanu in v Sloveniji pogovarjali s podpredsednikom tajvanske Fundacije za demokracijo, dr. Yeh-Chung Lu-jem in dr. Peng Allenom, direktorjem/raziskovalcem. Oba sta tudi redna profesorja Nacionalni univerzi Cheng-chi.

Zadnji dan uradnih obiskov se je delegacija SDS srečala s predsednikom Tajvana Ying-jeou MA. V svojem nagovoru je predsednik Ma, poudaril tradicionalno dobre odnose s SDS, ki po njegovih besedah razume in si želi bolj odprte Slovenije in več mednarodnega sodelovanja, ki prinaša tudi razvoj Slovenije. Osvetlil je trenutno politično dogajanje med Taiwanom in LR Kitajsko. Odnosi med obema državama so se v zadnjih osmih letih zelo izboljšali. Pod Ma-jevim predsedovanjem sta se leta 2015, prvič po letu 1949, srečala predsednika obeh držav v Singapurju. Vse to je pripomoglo k temu, da si vedno več držav želi sodelovanja s Tajvanom. Predsednik je tudi poudaril pomen vzpostavitve miru in stabilnosti v Evropi in čestital EU za prejeto nagrado za mir.

V času obiska na Tajvanu je imela delegacija SDS priložnost spoznati tudi kulturne in turistične posebnosti Tajvana in sodelovala na razgovorih s posameznimi start up podjetji. Z vsakim novim pogovorom se je potrjevalo dejstvo, da mora Slovenija bolj odprto nastopiti v bilateralnih odnosih s Tajvanom. Vodja delegacije Jelka Godec je povedala, da je potrebno bolj progresivno delovanje na področju zunanje trgovine, projektih, ki omogočajo sodelovanje na različnih področjih – izmenjave študentov, turizem, gospodarstvom … Več kot očitno se je izpostavilo dejstvo, da Slovenija na Tajvanu ima možnosti, je pa v velikem zaostanku. S svojimi uradnimi pisarnami v tej državi so nas prehitele države, kot so Poljska, Češka, Slovaška, Estonija …

Sorodne novice

Borut Pahor ob letu Josipa Ipavca obiskal Šentjur

Jure Godler

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler

Z donacijo državne sekretarke do novega dezinfektorja

Tjaša Ferlež

Jelka Godec imenovana za državno sekretarko v Vladi RS

ViP

Komentiramo: Kje se zatika pri gradnji državne ceste Dole–Ponikva–Loče?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več