14.5 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Izredna seja brez županove koalicije in brez sklepa

Šentjur, 13. 3. 2018 – Prvopodpisana celjska poslanka SMC Janja Sluga je konec januarja v razpravo in sprejem zakona v Državnem zboru Slovenije vložila Zakon o nujni sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline. Zakon je bil sprejet v prvi obravnavi vendar zakon zajema le območje Celja in Štor, ne pa tudi območja iz Šentjurja – Proseniškega z okolico. Šentjurska poslanka SDS Jelka Godec je 13. marca vložila amandma, da se v sanacijo degradiranega območja vključi tudi Občino Šentjur.

V izjavi za javnost je pozvala šentjurskega župana mag. Marka Diacija, da občina pristopi k projektu, ki bo ugotovil posledice čezmerne obremenitve okolja. Zato je skupina šentjurskih občinskih svetnikov strank SMC, SDS in NSi, vložila zahtevo za sklic izredne seje občinskega sveta Občine Šentjur. Prvopodpisani Jože Korže za sklic izredne seje v izjavi za javnost občino obtožuje, da “zaradi mačehovskega odnosa odgovornih na občini je šentjursko območje izvzeto iz predvidene nujne sanacije posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline.” Ob tem je Korže pozabil, da je Inštitut za okolje in prostor prejšnjemu županu poslal ponudbo za izdelavo študije Onesnaženost tal s predlogom sanacije v občini Šentjur že leta 2007, ko je bil Korže podžupan, pa te študije takrat niso izvedli. Cena izdelave takšne študije pa naj bi bila okoli 40.000 evrov.

Župan

Prvo novinarsko konferenco je na dan izredne seje sklical župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. Poudaril je, da občina ni bila obveščena o tem zakonu, o njem je izvedela šele, ko se je novica razširila v medijih. Župan je poslal na skupino poslancev, ki so zakon predlagali, dopis, v katerem je izrazil “začudenje”, da v Celjski kotlini ni zajetega Šentjurja – torej Proseniškega, ki je del KS Blagovna. Jasno je poudaril svoje stališče in s tem stališče Občine Šentjur, da se Občina Šentjur vključi v zakon v nadaljevanju in še enkrat poudaril, da podpira intenco omenjenega zakona, vendar le z vključenim šentjurskim delom.

Glede sklica izredne seje je še poudaril, da ne pristaja na tezo izrednih razmer. Izpostavil je, da svetniki koalicije iz strank SD, SLS, Desus in Gibanja za občino Šentjur podpirajo idejo o tem, da se občina Šentjur priključi zakonu in izpostavil, da je pobuda polna “netočnosti in neresnic”, predlagan sklep pa nepotreben. Študij, ki pa potrjujejo to območje za degradirano, potrebnih za sprejem zakona, pa je po njegovem “več kot dosti”. Župan je izpostavil, da so naročniki te študije, na katero se sklicuje predlog zakona iz leta 2008, Javna agencija za raziskovalno dejavnost v RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za zdravje in vključuje tudi Šentjur. Zato je predlagal celovit pristop k reševanju tega problema z vključitvijo občin Šentjur, Vojnik, Laško in Žalec.

Mnenje vlade RS do zakona je odklonilno, saj naj bi šlo za nesistematični pristop, brez definiranih ciljev, metodologij, postopkov in ustreznih strokovnih podlag in predlog zakona v sedanji obliki ni izvršljiv.

Poslanka

Novinarje je sklicala pol ure pred izredno sejo tudi državnozborska poslanka Jelka Godec. Poudarila je, da ni izdelanih dovolj strokovnih podlag vzorčenja tal za našo občino, kar pa bi lahko bil vzrok, da koalcija ne sprejme njenega amandmaja, da se v zakon vključi tudi Šentjur. Izrazila je tudi obžalovanje, da poslanki (Jelka Godec in Anita Koleša) nista bili povabljeni na izredno sejo, kar “se ji zdi višek ignorance in odraz demokracije v občini.” Poudarila je, da si želi, da bi na izredni seji vsi občinski svetniki sprejeli sklep o izdelavi strokovne podlage o stopnji degradiranosti območja, ki leži v naši občini, ki bi zavezal obe poslanki k prizadevanju za to. Analiza iz leta 2011 kaže, da je v tleh veliko kadmija in titana, ki imata veliko razpolovno dobo.

Izredna seja, ki je ni bilo

Pozno popoldne je bila na pobudo opozicijskih strank občinskega sveta SDS, SMC in NSi, sklicana tudi izredna seja, kjer bi morali svetniki ugotavljati posledice čezmerne obremenitve okolja in posledično sprejeti tudi zavezujoč sklep, ki bi naložil občinski upravi, da se naroči in izvede primerna študija, s katero bi bila občina tudi zajeta v predlaganem zakonu. Žal pa so se na vabilo požvižgali svetniki županove koalicije Gibanja za občino Šentjur, SLS, SD in Desus, ki so bili vsi “upravičeno odsotni”. Preostala osmerica svetnikov pa ni zadostila večini, ki je potrebna za sprejemanje sklepov, zato je župan sejo zaradi nesklepčnosti razpustil.

Do besede ni prišla niti poslanka SMC Janja Sluga, ki je zakon predlagala. Ta je sicer v kasnejši izjavi poudarila, da ne vidi razloga, da se Šentjur vsebinsko ne bi vključil v zakon. Strokovne analize na 512 vzorcih so bile narejene znotraj Mestne občine Celje in Občine Štore. Zanimivo pa je to, da se Ministrstvo za okolje in prostor sklicuje na analizo, ki jo je naročil glavni onesnaževalec (Cinkarna Celje). Poslanka pa je poudarila, da podpira iskren namen vseh lokalnih skupnosti, ki imajo namen sanirati onesnaženje.

Še izjava za javnost

Po elektronski pošti pa smo tik pred sejo prejeli tudi izjavo za javnost svetniške skupine SMC (Peter Jevšinek, mag. Barbara Tiselj, Andreja Slomšek in Marko Vouk). Ti so izrazili ogorčenje na tem, da so že v naprej izvedeli, da bo seja sveta Občine Šentjur nesklepčna, ter da je župan spred tem sklical tiskovno konferenco. “Razkrila je popolnoma drugačne cilje župana in njegove koalicije, kot smo jih zasledovali svetniki SMC pri podpori sklicu seje. Župan je tako javnosti predstavil zgolj svojo zgodbo, ki temelji na tem, da on in občina pri tem predlogu nimata nič in da so razlogi za nevključenost Šentjurja popolnoma neutemeljeni, ker je študij o onesnaženosti »nebroj«, občina pa je tudi v raziskavi, ki je podlaga predlogu zakona, navedena večkrat. Takšna posplošena ugotovitev je zgolj temelj za izoblikovanje splošnega mnenja, ki iz vsakršne odgovornosti za potrebno sanacijo onesnaženih področij izvzema vodstvo občine, nikakor pa ne prispeva k temu, da bi prišli do pravih rešitev,” so zapisali. Okrcali so tudi tudi svetniške kolege iz županove koalicije, ki so se “z neudeležbo na seji očitno rajši odločili za ponovno nekritično sledenje županu, kot pa da bi slišali še kakšno drugo mnenje in tvorno prispevali k izboljšanju pogojev življenja naših občank in občanov.” (Jure Godler)

Sorodne novice

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler

Z donacijo državne sekretarke do novega dezinfektorja

Tjaša Ferlež

Jelka Godec imenovana za državno sekretarko v Vladi RS

ViP

Komentiramo: Kje se zatika pri gradnji državne ceste Dole–Ponikva–Loče?

Jure Godler

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več