14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Kakšna prihodnost nas zares čaka?

Šentjur, 18. 6. 2023 – V nedeljo, 25. junija, bo naša ljuba domovina Slovenija praznovala svoj že 32. rojstni dan. Na majhnem koščku ozemlja imamo praktično vse. Majhno, a dragoceno morje, ravnine in gore, veliko čudovitih rek, jezer in gozdov, podzemnih jam, človeško ribico, termalnih vrelcev ter tudi cvička, gibanice in potice. Ne smemo pa pozabiti na naše domoljube, pesnike in pisatelje, umetnike, športnike, duhovnike, ki so s svojimi prizadevanji in deli prispevali, da so za majhno, a srčno Slovenijo slišali po celem  svetu.

Tudi v Šentjurju so v nedeljo pripravili prireditev ob dnevu državnosti, ki je potekala na ploščadi pred Občino Šentjur. Osrednji govorec prireditve je bil župan mag. Marko Diaci, ki se je v svojem govoru kritično ozrl v prihodnost naše države in njenega delovanja. »Pred dvaintridesetimi leti je bil to večer upanja in neskončnega optimizma, saj nihče in nič ni bilo močnejšega od nas in slovenskega naroda. Rojstvo države je bilo na zgodovinski ustavi s koncentracijo družbenih sil tako rekoč  brezmadežno. Veličasten začetek države, ki so ji vile rojenice v zibelko položile številne potenciale, kako pa smo jih znali kot država izkoristiti? Vprašanje pa je, kakšen izkupiček kažejo razmere, v katerih živimo in v katerih delujemo.« Kot je poudaril župan, smo v zadnjih letih veliko preživeli skupaj ter vsak na svoj način, zagotovo pa smo kot lokalna skupnost soustvarili sedanjost.

Kaj prinaša prihodnost?

Prvih trideset let naj bi zadostovalo za neko uveljavljeno, stabilno pozicijo države, kolikor je to v kaotično globalnem svetu sploh mogoče. Pričakovano bi tudi bilo, da je vodenje države do sedaj postala visoko profesionalna vodena praksa sposobnih izvoljenih posameznikov. Državljani dajemo svoj doprinos kot delavci, upokojenci, učenci, aktivni deli družbe, ki jo gradimo s svojim znanjem in sposobnostmi. Zato pričakujemo od države, da s svojim delom učinkovito deluje. V zadnjih letih pa razmere vse bolj kažejo na to, da temu žal več ni tako.

Poleg besed pa je posebno moč imela tudi glasba. V poznih večernih urah je prehod dneva v noč dal prireditvi dodatno piko na i. Pihalni orkester Šentjur je skupaj z glasbenimi gosti pripravil koncert, kjer je postregel s ponarodelimi zimzelenimi in tudi svežimi uspešnicami Evrovizije. Poleg pihalnega orkestra so na prireditvi kot gostje nastopili Mešani pevski zbor Sonce, pevec Cole Moretti ter voditeljica in pevka Maja Šturm Razboršek. (Tjaša Ferlež, Foto: Danijel Berden)

Sorodne novice

Po treh letih ponovno zbrani na božičnem koncertu

Jure Godler

Vreme proslavi znova naklonjeno

Jure Godler

Princesa Vrtoglavka v izvedbi šentjurskih pihalcev navdušila

Jure Godler

Budili občane – tokrat spet v živo in v polni postavi

Jure Godler

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Tudi na Ponikvi obeležili dan državnosti

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več