19.8 C
Šentjur pri Celju
14/07/2024
sentjur.net

Kandidati odgovarjajo: Prestopi med poslanskimi skupinami

Na naše kandidate za poslance v DZ RS smo naslovili novo vprašanje.  Odgovore smo omejili na 100 besed – prekoračitve dolžine odgovorov pa smo ustavili z besedo (STOP). Prejetih odgovorov nismo lektorirali, prav tako nismo dovolili sovražnega govora. Tokrat nas je zanimalo:

Kakšno je vaše mnenje o prestopih poslancev med strankami oz. poslanskimi skupinami med mandatom?

Jelka Godec (Slovenska demokratska stranka – SDS)

S prestopi med mandatom ali večkratnimi prestopi med strankami, kažejo na nestanovitnost poslanca in nezainteresiranost za reševanje skupnih družbenih problemov. Kaže na egoistično željo po samopreživetju in kalkuliranje za lastno dobro. Poslanci smo izvoljeni z določenim programom in zavezami, za katere se med mandatom zavzemamo in jih izpolnjujemo. Odstopanje od teh zavez in programa je do volivcev nepravična poteza, saj so v nas vložili zaupanje in podporo.

Aleš Gulič (Levica)

Do prestopov poslank ali poslancev v času mandata sem zelo zadržan, vendarne popolnoma  Konec koncev poslanec še vedno obstaja predstavnik vsega ljudstva (Ustava) in ni zavezan ne stranki, na katere listi je bil izvoljen, in ne poslanski skupini, ki  je ena od oblik združevanja poslancev v DZ. Sploh je upravičen  do izstopa iz poslanske skupine, če se   stranka ali poslanska skupina  v mandatu zelo spremeni, postane nenačelna, skorumpirana,… to, da se vključi v drugo skupino, pa je posledica tega, da kot  samostojni poslanec  marsičesa ne  sme početi in je tako njegovo poslanstvo okrnjeno.

Urška Javornik (Lista Marjana Šarca – LMŠ)

V primerih, ko politična stranka izda voljo volivcev in ravna v nasprotju z obljubami in vrednotami, ki jih je zagovarjala v času volilne kampanje, je poslanski prestop legitimen.

Cirila Lavbič (Nova Slovenija – Krščanski demokrati)

Prestopov med poslanskimi skupinami ne odobravam, ker gre v teh primerih  v večini za  lastno koristoljubje in kalkulacije. V kolikor pa gre za sodelovanje in podporo dobrih vsebin, ki so državotvorna ali podpora lokalnega interesa v okolju iz katerega je poslanec izvoljen pa dopuščam možnost, da ta interes prevlada pred strogo političnim stališčem stranke iz katere poslanec izhaja.

Danica Polak Gruden (Gibanje Svoboda)

Moje mnenje je, da gre pri tem za izničenje volilnega izida oziroma za prevaro volivcev, zato temu nisem naklonjena. Volivci so s svojim glasom za poslance hkrati in primarno oddali svoj glas politični stranki, na katere listi so ti poslanci kandidirali. Po politični plati so namreč poslanci predvsem tudi člani političnih strank ter kot takšni pretežno vezani na strateške (programske) in operativne usmeritve in stališča svojih političnih strank. Upoštevati je potrebno, da je v našem volilnem sistemu praktično nihče ne more biti izvoljen za poslanca, če ne kandidira na listi kandidatov, ki lahko na ravni države preseže 4-odstotni volilni prag.

Polona Bajt (SD)

Nič nimam proti, da se poslanec ob koncu mandata odloči za izstop iz stranke, v kolikor z dosedanjo stanko ne vidi več skupnih stališč. Nikakor pa se ne strinjam s prestopom poslancev med strankami oz. poslanskimi skupinami med mandatom. Volivec se vendarle odloča na podlagi programa stranke in dejansko nima neposrednega vpliva na izbiro kandidata.

Tina Bregant (Povežimo Slovenijo)

Ljudje nas volijo z razlogom. Če ti dajo svoj glas, moraš svoj glas upravičiti. Zaradi volilnega sistema pa je tako, da volijo predvsem stranko. S tega vidika so prestopi v druge stranke neetični. Nepošteno pa je tudi do volivcev, ker so obljube volivcem »požrli« in predvsem gledajo samo nase. Želim si bolj državotvorne politike, kjer bomo delali vsi skupaj za boljši jutri vseh nas, ne pa zgolj za lastni žep.

Jasmina Duraković Pompe (Naša dežela)

Naša dežela je postala parlamentarna stranka, ko je k nam pristopila poslanka Mateja Udovič iz stranke SMC. Tudi veliko ljudi iz stranke DeSUS, katere predsednica je bila dr. Aleksandra Pivec, se nam je pridružilo in skupaj z nami že eno leto ustvarjajo novo stranko Naša dežela.

Politika je živ organizem in pomembna je doslednost, spoštovanje lastnih vrednot, ne teptanje javno dane besede. Če se tranzicija zgodi z razlogom za ohranitev vrednot in idej, za katere se posameznik zavzema, mu mora demokracija to omogočiti.

V naslednjem prispevku pa bodo poslanski kanidati odgovarjali na vprašanje:

Podpirate izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju? Zakaj?

Sorodne novice

Bi glasovali proti stališču lastne stranke?

Jure Godler

Ali poslanski kandidati podpirajo napotitev slovenskih vojakov v Ukrajino?

Jure Godler

Kandidati odgovarjajo: Se morajo male občine ukiniti?

Jure Godler

Kandidati odgovarjajo: Vzdržnost pokojninskega sistema

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več