10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Kinološko društvo Šentjur: Socializacija psov je pomembna

Kinološko društvo Šentjur je član Kinološke zveze Slovenije in Mednarodne kinološke zveze (FCI). Začetki delovanja društva segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. V naših vrstah združujemo strokovnjake s področja kinologije z opravljenimi izpiti pri Kinološki zvezi Slovenije ter tudi dva priznana mednarodna  kinološka sodnika.

Osnovna naloga Kinološkega društva Šentjur je socializacija, vzgoja in šolanje psov na področju občine Šentjur in njene širše okolice. Pomagamo vam vse od odločitve, da se vaši družini pridruži nov družinski član, do višjih izpitov, tekmovanj, ali drugih kinoloških aktivnosti.

Ljubka mala kepica – pa je to res pravi pes zame?

Prva zelo pomembna, če ne kar najpomembnejša odločitev je pravzaprav že tista, ko se odločimo, da se naši družini pridruži pes. Takšna odločitev naj nikoli ne bo rezultat trenutne navdušenosti nad ljubko malo kepico, katere sliko smo morda videli v oglasu za oddajo kužkov,  ali pa v najnovejšem filmu. Pretehtati je potrebno mnogo dejavnikov, od našega življenjskega stila, do tega, koliko časa bomo lahko posvetili našemu kužku in še mnogo drugega. Če se za kužka šele odločate, vam bodo z nasveti in poznavanjem pasem ter njihovih vedenjskih značilnosti pred vašo odločitvijo  z veseljem pomagali  naši strokovnjaki.

Mladiček je prispel v naš dom – kaj pa zdaj? Tečaj male šole za mladičke od 3 meseca dalje

Ob prihodu mladička v naš dom so izjemno pomembni že prvi tedni in meseci. Pravočasna socializacija na zunanje vplive je v tem najbolj občutljivem obdobju naših psov izjemno pomembna, zato se v tečaju male šole posvetimo osnovni socializaciji, ko kuža spoznava druge kužke in ljudi, se naučimo nekaj osnovnih osnovnih vaj, kot je na primer lepa hoja na povodcu, prav tako pa tudi naučimo vas bolje razumeti jezik psov, naučimo vas osnovnega razumevanja in komunikacije z vašimi psi. Poseben poudarek je namenjen grajenju dobre navezave  med vami in vašim kužkom, učenju in utrjevanju pravilne igre ter učenju pravilnega nagrajevanja naših kužkov, saj šolanje psov poteka zgolj z uporabo pozitivne motivacije – nagrajevanja. Enkrat letno organiziramo tudi strokovna predavanja s področja zgodovine kinologije, vedenja in značaja psov ter veterine oz. prve pomoči za naše hišne ljubljenčke.

Male šole je konec – smo zaključili s šolanjem našega psa? Začetni in nadaljevalni tečaji

Žal v našem kinološkem društvu beležimo še vedno zelo velik osip tečajnikov po zaključenem tečaju male šole. Vendar pa naš kuža, tako kakor redno gibanje, potrebuje tudi miselno zaposlitev, kar nudimo v našem društvu v začetnih in nadaljevalnih tečajih. Tu se posvečamo nadgrajevanju osnovnih vaj, ki smo se jih naučili v mali šoli. Tako se bomo spoznali npr. z vajami odpoklica, sedenja na mestu, ko odpnemo povodec, vodljivosti na povodcu z različnim tempom gibanja, del tečajev poteka tudi v urbanem okolju, kjer se naši kužki srečujejo še z mnogimi drugimi signali iz okolja in mnogo drugih. Oba tečaja se zaključita s končnim preizkusom znanja, ob opravljenem preizkusu dobi vaš kuža tudi delovno knjižico, kamor se vpisujejo vsi rezultati kakršnih koli preizkušenj. Prav tako pa v nadaljevalnem tečaju tudi vi kot vodniki opravljate teoretični izpit iz poznavanja kinologije in ob opravljenem izpitu  prejmete izkaznico Vodnik psa spremljevalca, ki jo izdaja Kinološka zveza Slovenije.

Opravili ste tudi nadaljevalni tečaj a bi želeli z našim psom  delati še kaj – Višji izpiti

V našem kinološkem društvu po zaključku začetnega in nadaljevalnega tečaja nudimo tudi priprave na višje izpite po programu mednarodnih delovnih izpitov. Ti izpiti vključujejo več disciplin – poslušnost, obramba in sled. Ob vestnem delu vam je tako omogočena tudi pot do različnih tekmovanj, tako doma kot v tujini.

Ali so tečaji le učenje vaj?

Z vpisom v naše tečaje in posledično članstvom v našem kinološkem društvu in Kinološki zvezi Slovenije boste pridobili mnogo več. V mali šoli enkrat tedensko, v začetnem in nadaljevalnem tečaju pa dvakrat tedensko to pomeni druženje z enako mislečimi, z ljubitelji psov, izmenjavanje mnenj in izkušenj  o vaših kužkih kot tudi sproščujočo aktivnost v naravi.

Po zaključenih tečajih dvakrat letno – jesenski in pomladanski vpisi – se na prijetnem druženju na pikniku ali na prednovoletnem srečanju podelijo diplome prav vsem udeležencem tečaja, prav tako pa se družimo tudi na  prostovoljnih delovnih akcijah, na katerih poskrbimo za urejenost našega klubskega poligona in po opravljenem delu organiziramo tudi piknik.

Vabljeni v našo družbo, vpisi v jesenski del tečajev bodo potekali na poligonu Kinološkega društva Šentjur v torek, 6.9. in v četrtek, 8. 9. 2022 ob 18. uri. Tako vi kot vaši kužki boste dobili novo »družino« kinologov in prijatelje za vedno! (Kinološko društvo Šentjur)

Sorodne novice

Športni park zavzeli kosmatinci

Zoran Borovšak

Psi v dobri družbi

Zoran Borovšak

Pes, moj prijatelj

Zoran Borovšak

Pes kot terapevt

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več