14.5 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Knjiga o znanem Šentjurčanu Josipu Čretniku je zagledala luč sveta

Šentjur, 19. 9. 2017 – Redko se zgodi, da kakšno literarno delo pritegne toliko pozornosti, kot je ravno knjiga Zdenke Plavsteiner – Josip Čretnik pozabljeni šentjurski rodoljub. Dogodek v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur so soorganizirali Občina Šentjur, Knjižnica Šentjur in Domoljubno društvo Franjo Malgaj Šentjur, ki so “knjigo pomagali spraviti v življenje”. S to knjigo je ponovno zaživel košček lokalne zgodovine, čeprav se avtorica ni ozko omejevala samo na Šentjur. S to knjigo je Plavsteinerjeva obudila spomin na Josipa Čretnika, nekdanjega župana, obrtnika, naprednega misleca in liberalca v turbulentnih časih preloma stoletij in nacionalnih trenj. S knjigo je postavila svež pogled v skupno preteklost in spoznali bomo še eno veliko osebnost, knjiga pa bo poleg Ipavcev in Slomška še dodatno obogatila našo dediščino.

Spregovoril je tudi župan mag. Marko Diaci, ki je priznal, da je delo že pričel brati in zbranega je veliko gradiva, ki ga tudi on ni poznal. “To delo predstavlja pogled na polpreteklo zgodovino Šentjurja, ki pa je zgodovinsko zelo bogata.” Izpostavil je, da je delo zelo obširno in vloženega je bilo veliko truda, da je knjiga izšla, zato je v ta namen avtorici čestital in se zahvalil za trud. “Vsako takšno delo bogati našo dediščino,” je še zaključil župan. Avtorica je nato na kratko povzela zbrana dejstva in Josipa Čretnika predstavila tudi občinstvu. Za kulturni predah pa so domoljubne pesmi zapeli tudi člani Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kulturna dediščina – izziv in priložnost za prihodnost

Jure Godler

Dimek prebiral “pozabljene pesmi”

Jure Godler

Kulturna dediščina v pušeljcu

Jure Godler

Ustvarjali in poslušali zgodbe o Prevorjanih

Jure Godler

Valentinovo ob knjigi

Zoran Borovšak

Rosvita Pesek o življenju dr. Jožeta Pučnika

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več