5.9 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

Koncert pihalcev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Šentjur, 26. 12. 2019 – Pihalni orkester Šentjur že vrsto let pripravlja prireditev ob državnem prazniku – dnevu samostojnosti in enotnosti. Kljub temu, da so pihalci letos dvignili ceno vstopnine za koncert iz 10 na 12 evrov, so znova napolnili športno dvorano OŠ Hruševec Šentjur. V kot dvorane so postavili veliko okrašeno jelko ter znova pozabili na državne simbole.

Koncert so člani Pihalnega orkestra Šentjur, ki mu dirigira Jurij Hladnik, otvorili z Maršem. “Na današnji dan so razglasili izide plebiscita – takrat se je začelo tudi uradno osamosvajanje Slovenije,” je začel Franci Podbrežnik – Solčavski ter nato predal besedo županu mag. Marku Diaciju. Župan se je zahvalil pihalcem za organizacijo koncerta. Izpostavil je, da vzgajajo vrste mladih glasbenikov. Poudaril je, da je v njihovih vrstah tokrat premierno zaigralo enajst novincev, kar 31 od vseh pa je mlajših od 18 let. Župan Diaci je dodal, da smo pred 29 leti postali kot narod samostojni, ter obiskovalcem zaželel vesele prihajoče praznike. Za njegovim govorom je zadonela skladba ameriške zvezne države Oregon, ki je poslušalce v glasbi z vlakom popeljala čez slikovito ameriško pokrajino med Indijance in kavbojce …

Izjemen harmonikar

Kot gost Pihalnega orkestra Šentjur je tokrat dobil priložnost Šentjurčan in vrhunski harmonikar Andraž Frece. Harmoniko je začel igrati v Glasbeni šoli Šentjur pri Rudiju Sakelšku. Šolanje je nadaljeval na I. Gimnaziji v Celju – umetniška smer. Z odliko je magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoje znanje je izpopolnjeval v Švici, trenutno pa nadaljuje študij sodobne glasbe na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Je prejemnik številnih prestižnih nagrad, med drugim je prejel tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Skupaj z gostitelji so zaigrali Šostakovičev Valček številka 2.

Povezovalec prireditve Podbrežnik pa je vseskozi zabaval šentjursko občinstvo. Na oder je po Frecetovem nastopu prišel oblečen za smuko in s smučmi ter stresal anagrame na Belino in Hladnika. Izkazal pa se je tudi kot odličen pevec, saj je s šentjurskimi pihalci zapel nekaj skladb ter tako zaokrožil pihalni večer ob državnem prazniku. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Ob dnevu državnosti zaigrali na cerkvenem obzidju

Jure Godler

Znova zadonela glasba s cerkvenega obzidja

Jure Godler

VIDEO: Vir(tu)alne pihalce gasilci ponesli po občini

ViP

Ob dnevu upora proti okupatorju

Jure Godler

O arhaičnem slovenskem jeziku

Jure Godler

Pihalcem je ponovno uspelo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več