13.7 C
Šentjur pri Celju
05/07/2020
sentjur.net

Konji privabili številne obiskovalce

Šentjur, 7.10.2017 – Konjerejsko društvo Šentjur in Šolski center Šentjur sta v soboto pripravila Regijsko razstavo konj slovenske hladnokrvne pasme. Razstava je potekala na šolskem posestvu, obiskovalci pa lahko izbrali in kupili tudi izdelke iz ponudbe, katero so pripravili na stojnicah. Živali je ocenjevala strokovna komisija, najboljše konje so nagradili s pokali. Obiskovalce je, poleg čudovitih konj, pritegnil tudi prikaz kovanja podkev in »obuvanja« konja.

Uvodoma je zbrane pozdravil predsednik šentjurskih konjerejcev Franc Ogrizek, ki je povedal, da je takšna razstava četrta v povojnem obdobju na tem območju. Nato je besedo prevzela Nataša Gorišek iz Veterinarske fakultete Ljubljana, kjer je zaposlena v sektorju za kopitarje, deluje pa tudi kot sodnica na razstavah. Goriškova je predstavila način ocenjevanja in komisijo, ki deluje pod okriljem rejske organizacije. Živali, ki jih je komisija ocenjevala, so z lastniki prišle v ocenjevalni krog in se tako predstavile, kriteriji ocenjevanja pa so bili pasemski tip, skladnost, plemenitost, kondicija, stoja nog in kvaliteta gibanja. Kot je Goriškova dejala mora »slovenski hladnokrvni konj biti globok in širok in primerno visok.« Seveda so živali razvrstili v kategorije, da se jih je lahko primerno ocenilo. Na koncu so v krog ponovno povabili tri konje, ki so dobili najboljše ocene in njihove lastnike nagradili s pokali.

Prva mesta so zasedli: 1. kategorija: KOBILE DO 5 LET Z ŽREBETI: Klančnik Jožef iz Zreč s Sarko, 2. kategorija: KOBILE DO 5 LET BREZ ŽREBET: Klančnik Janez iz Zreč z Norno, 3. kategorija: KOBILE OD 5 – 10 LET Z ŽREBETI: Bevc Mirko iz Svetega Štefana z Nabdero, 4. kategorija: KOBILE OD 5 – 10 LET BREZ ŽREBET: Vahen Martin iz Pristave pri Mestinju z Ondinko/Špelo, 5. kategorija: KOBILE NAD 10 LET BREZ ŽREBET: Salobir Franc iz Gorice pri Slivnici z Loterijico, 6. kategorija: ŽREBICE DO 3,5 LET: Žurej Franc iz Gorice pri Slivnici s Šarono/Dono, 7. kategorija: ŽREBICE DO 2,5 LET: Brinjovc Boštjan iz Mozirja z Tuniko, 8. kategorija: ŽREBICE DO 1,5 LET: Vahen Martin iz Pristave pri Mestinju z Ulo, 9. kategorija: PLEMENSKI ŽREBCI: Klančnik Janez iz Zreč z 993 PASTIR VULKAN XVII-590, ki je bil obenem tudi prvak razstave, medtem ko je bila prvakinja razstave Sarka z lastnikom Klančnik Jožefom iz Zreč.

Obiskovalci so imeli priložnost občudovati kar 50 plemenitih živali, se marsikaj naučiti o konjih in skrbi zanje, najbolj so bili seveda navdušeni najmlajši. Pohvala gre šentjurskim konjerejcem in šolskemu centru za izvedbo takšne razstave in želimo si lahko, da bi jih v prihodnosti bilo še več. (Nina Drame)

 

Sorodne novice

V svet je zakorakala nova generacija diplomantov ŠCŠ

Jure Godler

Umrl je dolgoletni učitelj na kmetijski šoli

Jure Godler

Prejeli smo: Zmagali na kvizu Mladi in kmetijstvo

Jure Godler

Srečali so se po 40-tih letih

Majda Rezec

Prejeli smo: Dijaki ŠCŠ obiskali sejem v Bologni

Jure Godler

Diplomirala 13. generacija študentov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več