3.1 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

Koronarni klub tudi v Šentjurju

Koronarni klub Celje je s pomočjo zdravstvenega doma Šentjur ustanovil enoto v Šentjurju za pomoč bolnikom s srčno-žilnimi težavami, ki jih je vedno več tudi v Šentjurju. Celjski klub deluje že od leta 1985 in ima sedež na Gregorčičevi ulici 6. Klub se širi na enote: v Laško – sedež zdravilišče Laško, v Vojnik – sedež Osnovna šola Vojnik, v Zreče – sedež zdravilišče, kjer imajo vadbe.

Po ustanovitvi enote v Šentjurju, od 1. 1. 2014, ima enota Šentjur možnost vadbe v novi rdeči stavbi športnega centra “Arena” (bivša menza Bohor) cesta Leona Dobrotinška.  Koronarna skupina ima trenutno 9 članov, ki že pridno telovadijo, želja pa je, da bi se jim pridružilo čim več ljudi zaradi znižanja stroškov vaditelja in najemnega prostora. Koronarni klub želi, da se včlanijo bolniki z boleznijo srca po operaciji srčnih zaklopk, bolniki z vstavljenim srčnim spodbujevalcem, bolniki z motnjami srčnega ritma, skratka, vsi s prisotnimi dejavniki tveganja za koronarno bolezen srca in ožilja ter bolniki po preležani boreliji. Vabljeni so tudi vsi, ki si želijo telovaditi pod kontrolo višjih medicinskih sester, Blanke in Vide. Klub v Šentjurju je povezan z celjskim klubom, ki nudi vse dejavnosti, kot jih imajo sami in tudi ostale njihove društvene enote. Predsednik društva v Celju in tudi v Šentjurju je Zoran Leskovšek, ki si želi, da se vključi čim več članov.

Vsi člani kluba imajo veliko ugodnosti, kot je 40-odstotni popust  za kopanje v Thermani Laško. Popust za skupinsko dopustovanje je konec januarja na lokaciji rehabilitacijskega centra v Moravskih Toplicah, pred poletno sezono pa v Poreču, v začetku septembra pa v Mučeniški Dragi ali po dogovoru. Prirejajo razne ugodne izlete in druženja. Priljubljen je tradicionalni kostanjev piknik, razni vodeni izleti in sprehodi, kjer se s pomočjo inštruktorjev naučite nordijske hoje, skratka vse dejavnosti po programu, ki ga pripravijo že ob začetku leta. Začetek vodenja terapije v Šentjurju je vodila usposobljena upokojena višja medicinska sestra Vida iz Šentjurja, ki pa je zaradi preobremenitve z raznimi drugimi dejavnostmi predala vadbo novi mlajši upokojenki, tudi višji medicinski sestri, Blanki iz Šentvida. Vadba se vrši vsako sredo ob 9. uri, traja pa dve šolski uri. Trenutno vadi v tej lepi telovadnici 9 vodenih članov kluba. Telovadnica je opremljena z vsemi športnimi rekviziti in s kolesi, ki jih uporabljajo za kontrolo srčnega utripa pri določeni obremenitvi na kolesu. Na samem začetku vadbe terapevtka vaditeljem izmeriti srčni utrip in pritisk, te podatke redno vnaša v kartoteko posameznika za spremljavo dogodkov med vadbo. Vaje so primerne za vse starosti in sposobnosti bolnikov. Terapevtka vedno opozarja udeležence, da delajo vaje, kolikor jih zmorejo, da ne pretiravajo z vajami, ki jih obremenjujejo in preveč utrudijo.

Sorodne novice

Po dolgem času zopet odigrali odbojko na mivki

ViP

Prvomajska Ramna

Jure Godler

O buciki in angelih

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več