19.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

KULinarični in KULturni bazar postregel z raznolikostjo

Šentjur, 15. 6. 2024 – Redko uporabljeno prizorišče dogajanja Pod kostanji v Zgornjem trgu je znova zaživelo v kulinarični in kulturni raznolikosti. Znova so organizatorji iz Razvojne agencije Kozjansko uspeli privabiti na prireditev številne Šentjurčane in druge prijatelje Šentjurja iz celega sveta. Tako so znova že drugič zapored obiskovalce popeljali na čudovito potovanje skozi bogastvo kulturnih in kulinaričnih tradicij iz vseh koncev sveta. KUL bazar ni le dogodek posevečen raznolikosti in medsebojnem povezovanju ampak tudi priložnost za spoznavanje novih kultur, sklepanje prijateljstev in ustvarjanje nepozabnih spominov.

Predstavile pa se niso samo evropske države, temveč tudi latinskoameriške in celo azijske. Največji med njimi sta bili Rusija in Mehika, najmanjša pa Kosovo. Šopek pa so dopolnile še Japonska, Nemčija, Peru in Nepal. Zbrane pa je pozdravila Silva Koželj, podžupanja Občine Šentjur. Izpostavila je pomembnost sodelovanja in medsebojnega spoštovanja do raznolikosti in drugačnosti. Predstavniki držav pa so svoje stojnice odeli v barve držav, obiskovalcem pa ponudili pester asortiman tradicionalne hrane.

Od folklore do čajev

Kulturno začimbo pa so v mednarodni lonec prvi dodali Slovenci. Naše barve so zastopali plesalci Folklorne skupine Blagovna. Folkloristi delujejo pod okriljem Bogomirja Brložnika, skupino pa so ustanovili leta 2008. Plesalci iz Blagovne pa imajo še eno zanimivost – njihova povprečna starost plesalcev je častivrednih 79 let. Filip in Urh Burnik, ki se ponašata z nazivom čajna sommelieja pa sta predstavila čaje Teatania. Voditeljica Polonca Jazbinšek se je z njima seveda pogovarjala o čajih saj sta ena redkih strokovnjakov na tem področju Evrope. Nadaljevali pa so učenci Glasbene šole Šentjur. Ti so v svoj repertuar spretno vpletli znane melodije iz Mehike in Španije. Nastopile so Ema Perčič, Brina Inja Renčelj, Neža Jager, Ana Hladnik, Valentina Jager in Maša Urleb.

Na Bližnji vzhod pa so obiskovalce popeljale plesalke KUD Sahar. Predstavile so tradicionalni egipčanski drum ples in moderni Orient fusion. Perujec Jose Armando Valencia Zuloaga je zaigral tradicionalno glasbo na piščal – zampona. Tovrstna glasba pa se v Peruju izvaja še danes. Pri nas prvič videno je bilo tudi Kamišibaj gledališče, ki ga je predstavil Boštjan Oder. Kamšibaj pa je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah izvira pa iz budističnih templev, kjer so menihi s pomočjo slik seznanjali ljudi z vsebinami suter – svetih zgodb. Zapela pa je tudi šentjurska pevka Špela Jezovšek, ki ustvarja pod umetniškim imenom Stella. Pevka se bo kmalu preselila v Japonsko, kjer je študirala japonologijo, njihova kultura pa jo je tako zasvojila, da si želi pognati korenine tam.

Kosovo je predstavljala Antigone Bobaj, ki je zapela dve popevki v maternem jeziku. O svoji domovini Mehiki je spregovorila tudi Crisha Dobrajc Frias, medtem ko sta Rusijo predstavljali Ela Kavka in Ekaterina Ovčinnikova. Prvo poznajo Šentjurčani kot prizadevno čebelarko, medtem ko drugo kot lastnico Retro bara Šentjur. Japonsko je predstavljala Liuba Heinrich, ustanoviteljica Ginkgo Shiatsu in praktikantka shiatsu metode ter vodi delavnice za otroke in odrasle. Nemško stojnico je zastopala Rosanda Ploštajner, ki je 32 let živela tam. Predstavila je značilno nemško pecivo, ki se postreže ob popoldanski kavi. Organizatorji so poskrbeli tudi za otroke in jim znova pripravili likovne delavnice. Za glasbo na KUL bazarju pa je poskrbel Denis Kladnik ali DJ Dennis N’bakhaa, ki je za ta dogodek zbral glasbo iz glasbene zakladnice sodelujočih držav. (Jure Godler)

Sorodne novice

S priznanji mesta otvorili Šentjurjevo

Jure Godler

V Gorici pri Slivnici so se srečali predstavniki LAS-ov

Jure Godler

Predstavili Kulturno z(a)vezo in decembrsko dogajanje

Jure Godler

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

KUL bazar je bil kul

Jure Godler

Ob prazničnem decembru v mestu glasbe so mesto okrasili

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več