29.4 C
Šentjur pri Celju
21/07/2024
sentjur.net

Kulturno iz Paridola na Planino pri Sevnici

Paridol, 10. februar 2024 – Slivniški planinci se ob slovenskem kulturnem prazniku že tradicionalno odpravijo na uživanje kulturne dediščine peš. Letošnji cilj niti ni bil tako daleč, a ga dandanašnji le redko dosežemo brez avtomobila. Na Planino pri Sevnici so se namenili, enega večjih kulturnih in krajinskih biserov Kozjanskega.

Poti tokrat niso začeli v Gorici pri Slivnici, temveč v Paridolu. Vodnica Planinskega društva Slivnica pri Celju Nina Gradič Planko je pohodnike na domačem pragu sprva okrepčala s čajem in kavo, nato pa so jo krenili preko Jelc in Slatine pri Dobju do Zamšleka, kjer se odpira eden lepših razgledov na cilj. Pot jih je nato vodila preko Tajht in po stari cesti na Planino pri Sevnici. Prvi postanek je bil na gradu, kjer je vodnica zbranim obnovila znanje o prisotnosti Celjskih grofov na tem območju, tudi zgodbo o Frideriku in Veroniki, ki sta se poročila v bližnjem Šentvidu. Pohodniki so pot nadaljevali do osnovne šole, kjer je potekala komemoracija ob 80. obletnici prihoda 14. divizije na Planino pri Sevnici, ta čas pa nato obudili tudi v spominski zbirki Kozjansko žari ter etnološki zbirki Šmid.

Sorodne novice

Šentjurske barve branile kar tri ekipe

Jure Godler

IL DIVJI v vrtincu glasbe začarali Valentinovo

Jure Godler

Dan zaljubljenih z Il Divjimi na Planini pri Sevnici

Jure Godler

Na Planini pri Sevnici večji in sodobnejši vrtec

ViP

Prejeli smo: Turoben maj posvetili kulturi

Jure Godler

Kdo bo presekal gordijski vozel parkiranja na Planini?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več