16.5 C
Šentjur pri Celju
04/08/2020
sentjur.net

Leto 2021 bo leto Josipa Ipavca

Spoštovane občanke in občani,
z veseljem vam sporočamo, da smo prejeli sklep Vlade RS, s katerim potrjuje leto 2021 za leto Josipa Ipavca. Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci je to pobudo vladi ob podpori ključnih lokalnih kulturnih akterjev poslal pred časom in v veliko čast nam je, da smo tudi na državni ravni dobili potrditev pomena 100-letnice smrti izjemno nadarjenega rojaka Josipa Ipavca. Brez dvoma bomo skupaj z našimi kulturnimi ustvarjalci leto 2021 z vrsto prireditev zaznamovali kot poklon rodbini Ipavcev ter prezgodaj preminulemu ustvarjalcu, članu družine Josipu, na častivreden in edinstveni način.

TAKOLE PA SO V OBRAZLOŽITVI ZAPISALI NA MINISTRSTVU ZA KULTURO:
“V letu 2021 se spominjamo 100. obletnice smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca (21. 12. 1873–8. 2. 1921), ki je za slovensko glasbeno zgodovino ustvaril veliko pomembnih del. Med njimi posebej izstopata prvi slovenski balet Možiček in najobsežnejše delo opereta Princesa Vrtoglavka, sicer pa glavnino njegovega ustvarjanja predstavljajo samospevi in orgelske skladbe.

Razglasitev leta Josipa Ipavca bo lahko spodbudila ustvarjalno zasnovo programov in projektov v letu 2021, od področja glasbene ustvarjalnosti do raziskovanja in glasbenega izobraževanja. V luči spominjanja na našega velikega skladatelja bo Ministrstvo za kulturo javne zavode in javni sklad, ki delujejo na področju kulture, pozvalo, naj v okviru svojih zmožnosti pri načrtovanju programov in projektov za leto 2021 pripravijo vsebine, ki se bodo navezovale na to pomembno obletnico. Hkrati je to tudi odlična priložnost za okrepljeno sodelovanje resorjev, kot sta denimo šolstvo in turizem.

Predlog za razglasitev spominskega leta je Ministrstvu za kulturo podala Občina Šentjur.”

(vir: Občina Šentjur, foto: gov.si)

Sorodne novice

Turistični boni: Šentjurčani pri unovčevanju še zadržani

ViP

Nova okužba z novim koronavirusom na Šentjurskem

ViP

Obvestilo: Preklic epidemije Covid-19

Jure Godler

Obvestilo: Delovanje občinske uprave ob upoštevanju preventivnih ukrepov

Jure Godler

OBVESTILO! Maske za občanke in občane Občine Šentjur

ViP

Stanje v Občini Šentjur v času epidemije koronavirusa

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več