14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Letos so kuhalnico vrteli gasilci

Šentjur, 22. 4. 2023 – Dopoldansko Šentjurjevo dogajanje v Zgornjem trgu je v soboto, tako kot vsako leto, postreglo s Šentjurjevim sejmom, Jurijevim pohodom, predstavo za najmlajše in tekmovanjem v kuhanju kisle juhe. Jurjev pohod se je tudi letos začel iz Športnega parka Osnovne šole Franja Malgaja Šentjur. Pohodnike je pot vodila na Rozalijo in Botričnico. Zaključili pa so v Zgornjem trgu, kjer jih je čakalo okrepčilo in tradicionalni sejem.

Na svoj račun pa so prišli tudi najmlajši, saj so prav zanje v Društvu prijateljev mladine Šentjur pripravili igrico Repa velikanka v izvedbi lutkovnega gledališča Velenje.

Mestna skupnost Šentjur in Občina Šentjur vsako leto organizirata tekmovanje v kuhanju Šentjurjeve kisle juhe. Letos so bila na tekmovanje povabljena šentjurska gasilska društva. Sodelujoča društva so bila PGD Loka pri Žusmu, PGD Dobrina, PGD Ponikva, PGD Šentjur, PGD Slivnica pri Celju, PGD Lokarje, PGD Dramlje, PGD Kalobje in Gasilska zveza Šentjur. Sodelujoči so imeli kar težko delo, saj je ocenjevanje potekalo na osnovi kriterijev: urejenost tekmovalcev in delovnega mesta, delovno mesto z vsemi pripomočki, izvirnost recepta, mehanska obdelava hrane, ekonomičnost dela, toplotna obdelava, čas dela, izgled jedi, ustrezno porcioniranje in okus jedi, ki je prinesel največ točk.

Ekipe so začele kuhati ob 8. uri, rezultate pa so razglasili ob 12. uri. Vsaka ekipa je imela svoj recept in kakšnega asa v rokavu, ki pa ga niso hoteli izdati prav vse do konca. Gustav Ipavec, ki ga že nekaj let upodablja Luka Žerjav, je ob razglasitvi rezultatov podeljeval zahvale vsem sodelujočim, posebno priznanje in kuhalnico 2023 pa si je zaslužila zmagovalna kisla juha, ki so jo skuhali člani Gasilske zveze Šentjur. Omeniti je potrebno, da so bili drugouvrščeni člani PGD Dramlje, ki so jih člani GZ premagali le za eno samo točko. (Tjaša Ferlež, foto: Danijel Berden in Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Sončen dan, prijetna družba in čudovita narava na pohodu DU Dramlje

Jure Godler

Že 46. tradicionalni pohod po Ponikvi

Tjaša Ferlež

Kocenova sobota na Ponikvi

Tjaša Ferlež

S Ponikve peš na Kebelj že tradicionalno

Tjaša Ferlež

Guzejev pohod letos po dobjanski poti

Tjaša Ferlež

45. pohod po krajevni skupnosti Ponikva

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več