1.8 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Literarni zbornik na pot pospremili s klobuki

Šentjur, 19. 3. 2023 – Člani Literarnega društva Šentjur so v nedeljo v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur predstavili nov Literarni zbornik. Zbornik nosi naslov Z besedami o podobah fantazije in je že 22. Literarni zbornik, ki so ga izdali v društvu. Tokrat so si naši literati za predstavitev izbrali “dress code” oz. pavila oblačenja, saj so vsi prišli na dogodek s svojimi klubuki. Številni klobuki so krasili tudi oder.

“Je že kar v navadi, da vsakoletno stalnico knjižne produkcije društva – to je naš skupni zbornik, predstavimo slovesno pred javnostjo. To ima trojen namen: obče priznanje sodelujočim avtorjem in sodelavcem knjige za naše ustvarjanje, dokaz o aktivnosti društva in deljenje estetsko-kulturnega doživetja z vami,” je zbrane pozdravila predsednica društva Lučka Palir.

Klobuki

K sebi na oder pa je povabila tudi urednico zbornika Nušo Kompet Peperko. Urednica je razložila tudi pomen klobukov, s katerimi so okrasili oder. “Lansko leto smo praznovali 100 let rojstva Ele Peroci. Njena zelo znana zgodba se konča v deželi Klobučarije, kjer namesto rož rastejo klobuki,” je povedala urednica. V pogovoru z Lučko Palir je izpostavila, da je navdušena nad tem, kako se lahko v Šentjurju povežejo različne sfere delovanja – tako so za ilustracije zbornika uporabili risbe osnovnošolcev iz Šentjurja in Dobja. 

“Tema tega zbornika je domišlija in fantazija, kot klobuki, kjer se lahko pod njimi tudi marsikaj najde, odkrije ali pa tudi skrije,” je še dodala Palirjeva. V Literarnem zborniku št. 22 je svoja dela objavilo kar 20 avtorjev, če pa njim še prištejemo tudi zaključni prispevek o pokojni literatinji Ivani Klepec, prevode pesmi in uredniški uvod, pa je objavljalo 25 avtorjev besedi. “Nastala je barvita knjiga. K celostni podobi so zagotovo prispevale tudi ideje oblikovalke Ane Nežmah,” je še povedala predsednica Literarnega društva Šentjur.

Prispevke pa je urednica tokrat namenoma razvrstila mešano in niso prispevki po avtorju skupaj. “Dvajset avtorjev je oddalo svoje prispevke, ki so vsi različnih stilov in zvrsti. Skupaj je bilo skoraj 80 prispevkov,” je še dodala Nuša Kompet Peperko. Kot prednost pri tem je izpostavila, da osebno avtorjev prispevkov ni poznala, zato je bila neobremenjena pri uredniškem delu in si pustila pri tem veliko ustvarjalnosti. 

Brali svoje in tuje prispevke

Na odru so se predsednici društva in urednici pridlužile še Anita Koleša, Marija Artiček, Olgica O. Krampl in Sabina Mulej, ki so prebirali izbrana dela, pesmi ali odstavke iz zbornika. Brale pa so tako svoja avtorska dela, kot dela drugih avtorjev, ki so objavljeni v Literarnem zborniku. Za glasbeni premor pa so poskrbeli fantje skupine Kan3 (kantri, kot glasbena zvrst o.p.p.). Kitarski trio se je razvil iz priložnostne zasedbe KUD Bum. Preigravajo skladbe country izvajalcev. Zasedbo Kan3 sestavljajo Rok Lajar, Matic Lenko in Primož Pečar. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kajuhovih sto so se spomnili tudi v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Predstavila dela ustvarjena v koronskem času

Jure Godler

Bil je protestni večer ….

Jure Godler

Literati o letu korone v pesmi, besedi, sliki in filmu

Jure Godler

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

#koronaintervju št. 28 – Lučka Palir, literatka in učiteljica

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več