22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Literati predstavili svoj pridelek – Z besedami o srčnosti

Šentjur, 18. 4. 2024 – Šentjurski mojstri peresa združeni v Literarno društvo Šentjur, so v avli Ipavčevega kulturnega centra Šentjur predstavili svoj skupni pridelek – 23. Zbornik z besedami o srčnosti. “Najlepši glagol je živeti. Rad bi ga spregal večne dni,” je uvodoma pozdravila zbrane, predsednica literarnega društva Lučka Palir, s citatom Janeza Menarta. Kot je v navadi so organizatorji prebirali dela objavljena v zborniku. To nalogo pa so prevzele Anita Koleša, Lučka Palir, Kvirina Martina Zupanc in Nuša Komplet Peperko.

V prvem sklopu branja so zbrane popeljale v deželo sočutja in povezanosti med živimi bitji. “Kadar si pomagamo, lahko veliko naredimo in velik zalogaj je bilo tudi delo, ki ga je bilo treba zbrati, da je lahko ugledalo luč sveta,” je dodala Palirjeva. Urednica letošnjega zbornika je bila Nuša Komplet Peperko. Ta je zaupala zbranim, da je prebirala prejete prispevke na prostem na klopci. “Letošnja tema je zelo bogato obrodila, naš pridelek pa lahko danes že žanjemo,” je dodala urednica.

O mejah srca

Izpostavila je, da je prišlo zelo veliko prispevkov in izbor tistih, ki jih je uvrstila v zbornik ni bil lahek. V zborniku je zbranih kup občutij. Urednici pa je bilo pomembno, da ne beremo prispevke kot vsakega posebej, ampak beremo zbornik kot celoto. “Vsi imamo meje svojega srca in vsakemu drugje srce okameni,” je poetično nadaljevala Komplet Peperkova. Literati pa so se v svojih prispevkih dotikali tudi težkih tem – nesrčnih – kot negativ srčnosti. Je pa urednica priznala, da je imela največjo težavo pri prebiranju gradiva, saj jih ni znala povezati z obrazi literatov.

V drugem sklopu zbornika so se avtorji dotaknili minljivosti in našega vsakdana v nadaljevanju pa tudi o pogumnih puncah in sodobni srčnosti. Zbornik pa je tudi barvito likovno opremljen. Ilustracije, večino od njih so tudi na slikarskih stojalih razstavili v avli IKC, je prispevalo šest likovnic – članic Društva likovnih umetnikov Rifnik Šentjur. Oblikovalske izive zbornika pa je reševala Ana Nežmah. Organizatorji pa so se s svetico in svežim literarnim zbornikom zahvalili tudi vsem avtorjem, ki so prispevali svoja dela. Ti so bili Marija Artiček, Tonči Babić, Filip Barić, Marjana Brumec, Tea Devin, Ivan Dvoršek, Nika Gradišek, Veronika Gradišek, Marija Gubenšek, Alenka Križnik, Polonca Kitak, Olgica Krampl, Slavko Ratej, Franci Pevec, Ivanka Uduč, Marija Plemenitaš, Lučka Palir in Rade Vučkovac. Zahvalili pa so se tudi likovnikom, za katere je zbornike prejela Mojca Sivka, predsednica DLU Rifnik Šentjur.

Za glasbeni predah so poskrbele članice Vokalne skupine Glasovir, pod vodstvom Tine Pečar. Na predstavitvi zbornika so izbrale nekaj skladbic iz svojega bogatega repertuarja. Na klavirju pa jih je spremljala Mojca Eferl. Po končani predstavitvi zbornika pa so se še podružili v avli Ipavčevega kulturnega centra Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Skomarska hiša gostila šentjursko literatinjo

Jure Godler

Knjige v mreži z Barbaro in Nušo

Jure Godler

Literarni zbornik na pot pospremili s klobuki

Jure Godler

Kajuhovih sto so se spomnili tudi v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Predstavila dela ustvarjena v koronskem času

Jure Godler

Bil je protestni večer ….

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več