19.8 C
Šentjur pri Celju
14/07/2024
sentjur.net

Ljudski pevci s Prevorja z godcem v Pegazovem domu

Rogaška Slatina, 18. 1. 2016 – Ljudski pevci s Prevorja in godec Drago Žekar iz Dobja so obiskali oskrbovance Pegazovega doma v Rogaški Slatini, kjer bivajo tudi varovanci iz šentjurske občine. Sprejela in prisrčno jih je pozdravila Eva Rožencvet, delovna terapevtka v domu. Nastopili so na treh skupinah; OB – demenca, A1 – vitalni del stanovalcev. Skupaj so zapeli že pozabljene pesmi, godec pa je zaigral za veselo vzdušje, saj je varovanec Štefan tudi zaplesal z Evo. Skupino trenutno sestavlja šest pevcev, ki jih ob različnih priložnostih spremljata godca Drago Žekar na harmoniki in Bogdan Vodeb na klarinetu. Člani skupine so: Janko in Martin Magdalenc, Ivan Tomplak, Anja Košir, Dorica Škoberne, organizacijski vodja pa je Majda Rezec.

Ob pragu leta 2000 so se prevorski cerkveni pevci prvič sestali z namenom, da ljudsko pesem z namenom ohranjajo in jo predstavijo širšemu krogu poslušalcev. Njihovo poslanstvo tako traja že skoraj sedemnajst let. Za njimi je veliko nastopov, tako v domačem okolju kot širše po Sloveniji in tudi v Avstriji. V tem času so posneli tri zgoščenke z namenom, da trajni zapiski te pomembne dediščine ostanejo tudi mladim rodovom. Dobro sodelujejo z Javnim skladom za kulturne dejavnosti OI Šentjur. Že vrsto let se prijavljajo na območno srečanje ljudskih pevcev in godcev. Kar nekajkrat so bili po strokovni oceni uvrščeni na regijska srečanja, tako skupina kot godca pa so nastopili že na državnem odru.

Pojejo pretežno ljudske pesmi, avtorske, katerih besedila piše Majda Rezec. Večkrat so povabljeni na družinska praznovanja in srečanja, takrat iz rokava potegnejo priložnostno pesem, kar je čar te skupine. Nekaj let jih spremljata godca Drago Žekar, ki je med drugim veliki humorist, in Bogdan Vodeb. S tem so svoje nastope in snemanja popestrili. Ker nosita glasbo v srcu, sta se jim z velikim veseljem pridružila, tako so njihova družabna srečanja tudi po uradnih delih večkrat pevsko obarvana in družabna, kot so to počeli nekoč na likofih.

Na vsako povabilo se radi odzovejo, prav tako so se na povabilo v Rogaško Slatino. Bil je to prvi letošnji nastop in to prav v Pegazovem domu. Z pesmijo so razvedrili in tamkajšnje varovance in jih povrnili lepe tople spomine na stare čase. Za razvedrilo in poskočne trenutke pa je poskrbel harmonikar Drago Žekar. Ker pesem nosijo z vso pripadnostjo v svojem srcu, občutijo, predvsem ob takšnih nastopih neko toplino s posebno veličino.

»Ko je pesem tista, ki nas poveže z ljudmi, ki so odvisni od pomoči, zaznamo iskrico sreče, topline in sprejetosti, na trenutke pa tudi prikličemo solze, ki veliko povedo. Pa tudi vedrino, ki se odstre morda ob kakšnem prijetnem spominu na mlada leta. Menim, da ima takšen nastop prav posebno sporočilo in povezanost. Pesem je pač tista, ki družabnost povezuje, jo krepi, odstira spomine, razvedri in odvrne od monotonosti vsakdana. To ljudje v zlatih letih še toliko bolj potrebujejo,« je povedala vodja skupine Majda Rezec. Po končanem nastopu je sledila pogostitev in veseli klepet z obljubo. Ja, še bomo prišli med vas. Do takrat ostanite zdravi in veseli. (Milenka Blažević, Foto: Milenka Blažević)

Sorodne novice

Pripravili presenečenje nekdanjim ljudskim pevkam

Jure Godler

Oktet Deseti brat z zvenom Ipavčevih pesmi

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

»Pa ta viža ni preč« v Rogaški Slatini

Jure Godler

Večer ljudske pesmi pod Ipavčevo lipo

Jure Godler

Javni nastop učencev GŠ Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več