12.1 C
Šentjur pri Celju
19/10/2020
sentjur.net

Oktet Deseti brat z zvenom Ipavčevih pesmi

Šentjur, 10. 10. 2020 – V soboto so v sklopu Ipavčevih kulturnih dni v Šentjurju pripravili glasbeni vikend. Sobotni koncert je tako organiziralo Kulturno društvo Ženski pevski zbor skladateljev Ipavcev iz Šentjurja. V ospredje pa so tako postavili zven Ipavčevih pesmi in v goste povabili oktet Deseti brat.

Oktet Deseti brat je imel kot zasedba mladih fantov svoj prvi nastop v maju leta 1980, njihovi začetki pa seveda segajo že v leto prej, kjer so začeli s svojimi vajami in usklajevanji njihovih glasov. Oktet v letošnjem letu praznuje tako že štirideseto obletnico svojega bogatega delovanja. Njihovi nastopi so bili skoraj že po vsej Sloveniji, po republikah bivše Jugoslavije, pa tudi po sosednih in drugih državah. Temu bi lahko pripisali, da star slovenski pregovor: »Dober glas seže v deveto vas,« še kako zelo drži.

Svoj glas ponesli tudi po svetu

Oktet se podaja tudi na daljše turneje in sicer v Avstralijo, Severno in Južno Ameriko. Vsa ta njihova daljša potovanja so seveda razlog in priljubljenost med izseljenci, ki živijo drugod po svetu. Na eni od turnej v Južno Ameriko se jim je pridružil tudi vsem dobro poznan pisatelj Ivan Sivec, ki je kasneje po vrnitvi nazaj v svoji knjigi Ranjeno srce opisal skupno potovanje po čudovitih skritih kotičkih Argentine.

Pevski repertoar okteta Deseti brat obsega predvsem slovensko zborovsko literaturo od renesanse pa vse do sodobnih skladateljev. Seveda pa so fantom dobro poznane tudi pesmi sosednjih dežel. S posebno ljubeznijo in spoštovanjem oktet goji slovensko ljudsko pesem. To so pesmi iz izjemno bogate zakladnice domoljubnega naroda. Oktet je ena od pomembnejših pevskih skupin, ki se trudijo, da narodova pesem ne bo izginila v pozabo. Do sedaj so posneli 11 kaset oziroma zgoščenk, Za televizijo so posneli nekaj svojih koncertov, sodelovali so tudi v raznih televizijskih in radijskih oddajah. V oktetu sta danes še samo dva pevca prvotne zasedbe. Starejše pevce zamenjujejo mladi in sveži glasovi. To pa so lepi obeti, da pesem okteta še kmalu ne bo zamrla. Njihov umetniški vodja je profesor Franc Rizmal.

Zven Ipavčevih pesmi

Fantje so tako obiskovalcem kot prvo pesem predstavili ponarodelo himno našega Šentjurja, ki jo je napisal Benjamin Ipavec. Zavetnik in zaščitnik Šentjurja, sveti Jurij, že stoletja zmaguje nad hudobnim zmajem in nas kot simbol upanja nagovarja tudi danes s te osrednje podobe farne cerkve svetega Jurija. Ker je bil naslov koncerta zven Ipavčeve pesmi, so pevci tako zapeli predvsem pesmi Ipavcev, med njimi pa je bilo moč slišati tudi nekaj ljudskih. Koncert je vodila članica ŽPZ Skladateljev Ipavec Lučka Palir. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Javni nastop učencev GŠ Šentjur

Jure Godler

Ljudski pevci s Prevorja z godcem v Pegazovem domu

Jure Godler

Pripravili musical v nemškem jeziku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več