29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

LUŠ: Izzivov na manjka

Želja in novih izzivov nam na Ljudski univerzi Šentjur nikoli ne zmanjka. Odpiramo nove poti do novih izobraževanj in projektov.Ljudska univerza Šentjur je z mesecem oktobrom pričela z rednim izvajanjem Univerze za tretje življenjsko obdobje. Programi so zelo dobro obiskani, saj smo že pri samem začetku imeli večje število vpisanih oseb. Do sedaj so udeleženci bolje spoznali stara ljudska izročila, ki jim jih je ponazorila gospa Dušica Kunaver, spoznali so lepote Londona, prav tako pa so imele udeleženke pod vodstvom vizažistke Irene Jerše možnost spoznati, kako se pravilno naličiti. Programi bodo tudi v prihodnje zelo pestri.
Prav tako smo dejavni pri izvajanju programa Družinski centri, katerih osnovni namen je združiti dejavnosti na področju svetovanja, strokovnih predavanj in delavnic ter aktivnega preživljanja prostega časa v namen izboljšanja kvalitete življenja družin. Tako smo v tem šolskem letu izvedli že predavanji za starše na osnovnih šolah Planina pri

Sevnici in Ponikva, sledijo pa še ostale. Tema, ki trenutno pritegne pri starših največ pozornosti, je izboljšanje komunikacije v družini.

S projektom KULT PRO želimo obuditi in dopolniti izkustveno znanje starejših in jih usposobiti za prostovoljno delo v muzejih in muzejskih zbirkah. Na območju projektnih partnerjev obstajajo številni zanimivi objekti naravne in kulturne dediščine, ki jih je potrebno ohraniti. Pomembno gonilo pri ohranjanju dediščine predstavlja turizem. Posebno pozornost je potrebno posvetiti promociji dediščine. Ohraniti želimo tudi značilnosti ljudske kulture (običaje, pesmi, legende).
V sklopu projekta se približujemo koncu izobraževanja prvega modula, ki zajema petnajst ur izobraževanja, z naslovom: Prostovoljstvo, komunikacija in javno nastopanje. Udeleženci aktivno sodelujejo in se učijo, kako komunicirati in nastopati.
Tradicionalno, že tretjič, bomo izpeljali Slomškov simpozij – Moč slovenske besede. Osvetlili bomo pomen Mohorjeve družbe v Celovcu za razvoj in ohranitev slovenskega jezika na področju avstrijske Koroške.
Pri tem bo vseskozi tekla rdeča nit – beseda o Slomšku kot o ustanovitelju Mohorjeve družbe.
Simpozij, ki ga bomo organizirali v Slomškovi rojstni hiši na Ponikvi, bo zajel predavatelje, ki so strokovno podkovani na tem področju. Pridružili se nam bodo: prof. Jože Faganel, mag. Hanzi Filipič, dr. Matija Ogrin, dr. Zinka Zorko in mag. Lidija Golc.
L.U.


Sorodne novice

Poslanska nadomestila – jih prejemajo tudi naši (bivši) poslanci?

ViP

Počitniški direndaj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Mladinski center Šentjur svetuje, kaj početi med počitnicami

Jure Godler

Na Ljudski univerzi Šentjur so se učili v naravi

Jure Godler

Uradno: Jelka Godec na čelo poslanske skupine SDS

ViP

Izobraževanje v zrelih letih z Ljudsko univerzo Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več