6 C
Šentjur pri Celju
19/10/2021
sentjur.net

Manifestni Božični koncert glasbene šole

Šentjur, 9. 12. 2014 – Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur je kot prva otvorila obdobje božičnih pesmi in koncertov. IKC je bil popolnoma nabit s poslušalci, tako da so številni starši in otroci glasbene pripravnice, ki so s prvo pesmijo otvorili koncert, morali stati ob kar ob straneh, da so si ogledali koncert do konca. Rekordnemu številu obiskovalcev pa je zaploskala tudi ravnateljica Simona Zdolšek. Vendar ji je navdušenje kar se da hitro splahnelo z obraza, ko je začela s slavnostnim govorom. Spomnila je na grožnje vlade, ko naj bi bile glasbene šole financirane le delno in bi se drastično povečal prispevek staršev za glasbeno izobraževanje njihovih otrok. Kar pa bi pomenilo nedostopno glasbeno izobraževanje za veliko število slabše situiranih, vendar glasbeno zelo nadarjenih otrok. Tudi naša glasbena šola se je pridružila k protestu, ki so se mu pridružile tudi srednje glasbene šole, Akademija za glasbo in Filozofska fakulteta v Ljubljani. V sistem glasbenega izobraževanja je vključenih 25.500 otrok. “Ta številka pa veliko pove,” je nadaljevala Zdolškova. Vendar ravnateljica ostaja pozitivna in “tudi koncert otrok glasbene šole je lahko oblika manifesta, zakaj je glasbeno šolstvo pomembno za razvoj slovenske družbe, in ravno ti mladi umetniki bi lahko bili čez nekaj let glavni promotorji kulture širom sveta.”

Inovativno so letos združili program z oddajanjem napovedovalca Radia Antena kot obliko povezovanja. V eter se je tako oglaševal Antenin napovedovalec Alen Podlesnik. Premalo pa je bilo poudarjeno, da je spretni voditelj povezoval prireditev kar v živo iz tehnične kabine. Radio pa je poimenoval kar Radio Šentjurc. Zlasti Antenin radovedni spraševalec, ki je spraševal mimoidoče na glasbeno temo, je požel obilo smeha.

Koncert učencev so ponovno združili v komorne skupine, tako so se poleg že prej omenjene glasbene pripravnice na odru šentjurskega IKC zvrstili Trio flavt (Špela Oblak, Iza Pia Peperko, Živa Trebovc), Neža Zdolšek s šolskim bendom, orkester flavt, kitarski orkester, godalna komorna skupina, tolkalna skupina Splash, orkester harmonik in na koncu še pihalni orkester glasbene šole. Slednji so z Jernejem Krizmanom zapeli Silvestrski poljub in zaključili s koncertom. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Snemanje dokumentarnega filma o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Glasbena šola Šentjur vabi k vpisu 2021/2022

Jure Godler

#koronaintervju št. 24 – Simona Zdolšek, ravnateljica glasbene šole

ViP

Božični koncert na Ponikvi: Skupaj so odvijali darila

Tjaša Ferlež

Prenovljene Glasovirke ponovno polepšale božični dan

Jure Godler

Big band Šentjur: S popevkami med zvezde

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več