7.7 C
Šentjur pri Celju
26/02/2020
sentjur.net

Mastn(i)akovi aforizmi poželi smeh in kimanje

Blagovna, 19. 12. 2016 – Na Rajskem otoku je svojo novo knjigo predstavil Jože Mastnak Marjan, šentjurski literat in aforist. Knjižico, v kateri je zbral kar lepo število aforizmov, ki jih je dvomljivo poimenoval Mastni/Mastnakovi aforizmi. Avtor si je vzel to pravico, da je vodenje dogodka prepustil Aniti Koleša, interpretiranje in branje sklopa aforizmov pa gledališkemu igralcu Saši Tabakoviću, sam pa je večino prireditve spremljal kar med občinstvom. Jože Mastnak Marjan, rojen v prejšnjem tisočletju, upokojenec z dvema sinovoma, je izdal štiri knjige – prvo v soavtorstvu z Gregom Bezenškom je voditeljica telegrafsko prebrala Mastnakov življenjepis, ki ga je zapisal kar avtor sam. Na koncu je navrgel še datum smrti – okoli leta 2040.

Za glasbeni predah med sklopi aforizmov so poskrbeli jazzovski trio – Janez Krevel na kontrabasu, Rebeka Zajec na klaviaturi in Tadej Šimec na saksofonu. Voditeljica je izzvala tudi nekaj ljudi, ki so bili z Mastnakom tako ali drugače povezani – dr. Viktorja Majdiča, ki je zbirko lektoriral, karikturista in avtorja Bizgecev, ki je novo knjigo likovno opremil, Gregorja Mastnaka, ter soavtorja prve skupne knjige, s katerim se še vedno pogovarjata, Gregorja Bezenška. Na koncu dogodka pa Jože Mastnak Marjan le ni mogel brez tega, da ne bi stopil pred občinstvo in ga tudi sam nagovoril. Obljubil je, da bo v času svojega življenja za vsakih deset let do svojih devetdesetih izdal še po eno knjigo, števec pa po tej izdani knjigi stoji na 3,5 knjige. Knjiga ima dvanajst poglavij, kot je mesecev, in je lahko “ceneno darilo”, zapisanih pa je 366 aforizmov. Knjiga pa, zanimivo, ni bila naprodaj, temveč si jo je lahko vsak obiskovalec dogodka vzel za spomin, avtor pa je dal tudi napotek obiskovalem: “Drugim lahko rečete, da knjiga nima cene ter da je cenena.” Sledila je še pogostitev in druženje z aforistom. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Razstavili reprodukcije akvarelov Šentjurja

Jure Godler

Prejeli smo: Naši likovnici med najboljšimi v Sloveniji

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

Zmagovalec Naj škljoca je Danijel Berden

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več