21.9 C
Šentjur
20/07/2019
sentjur.net

Mednarodni poletni tabori že deseto leto

Prevorje, 22. 7 .2017 – V organizaciji zavoda Jezikovni svet NAVITAS v juliju in avgustu na Kozjanskem in na Rogli potekajo že deseti Mednarodni poletni jezikovni tabori. Letos se bo v naravnem okolju družilo ob pestri ponudbi zabav, iger in ustvarjalnosti 75 otrok, od tega ena tretjina iz tujine. Skozi igro in komunikacijo jim je tako omogočeno učenje in utrjevanje angleščine, nemščine, ruščine in slovenščine.

Na poletni jezikovni tabor na Prevorju je 9. julija prispela prva skupina otrok. Otroci med 6. in 10. letom se sredi kozjanskih hribov zabavajo, igrajo, spoznavajo podeželje, pohajkujejo in se na igriv način učijo angleško in nemško, tudi z maternimi govorci angleščine, otroci iz tujine pa tudi slovensko. Pri tem je vzpodbudno, da je slednjih vsako leto več. Kot je povedala direktorica podjetja SAMA Navitas d.o.o. Aleksandra Borštnar Maček v izjavi za javnost, so Jezikovni tabori namenjeni otrokom med 5. in 15. letom, ki so razdeljeni v majhne skupine po 5-6 otrok. Na posameznem taboru je od 16 do 22 otrok v spremstvu treh ali štirih učiteljev. Tematski jezikovni tabori se med seboj razlikujejo po vsebinah in jezikih ter seveda starosti otrok. Otroci so tako obravnavani zelo individualno in razdeljeni v različne jezikovne skupine glede na njihovo jezikovno predznanje.

Skozi igro do znanja jezikov

Nekateri otroci pridejo prvič v stik s tujim jezikom, spet drugi imajo že precej predznanja, prav vsi pa na taboru napredujejo in uživajo v usvajanju novih znanj, saj je način učenja prilagojen njihovemu predznanju. “Tuji učitelji, otroci iz tujine, ustvarjalne delavnice v naravi, tekmovanje v fotografiranju, snemanje filma v angleščini, športne igre in večjezično komuniciranje vsekakor navdušijo otroke. Poletje je vendar čas počitnic! Jezik postane sredstvo sporazumevanja v različnih vsakdanjih situacijah in delavnicah, ne pa cilj, kar preseže šolske okvire in prinese otrokom občutenje uporabnosti jezikovnega znanja. Skozi različne aktivnosti in metode otroci spoznavajo novo uporabno jezikovno besedišče in vsakdanji jezik, nadgrajujejo svoje komunikacijske spretnosti in aktivirajo “speče” znanje jezikov. Vse izvajajo po metodi CLIL (learning-by-doing),” še dodaja Borštnarjeva.

Pustolovski duh in pristen stik z naravo

Otrokom je na taboru omogočen pristen stik z naravo z vsemi čuti, brez uporabe elektronskih naprav in televizorjev. Učenje jezikov je integrirano v dopoldanske in popoldanske tematske delavnice, ki potekajo večinoma v naravi. Pravi hit taborov, po besedah Borštnarjeve, so Foto-športni tabori s fotografiranjem in snemanjem filma – vse v angleščini. Tudi zanimanje za učenje nemščine v zadnjih letih narašča. Jeziki, ki se skozi razgibane dejavnosti kar sami usidrajo v uho, tkejo čezmejna prijateljstva. Pustolovski duh in pristen stik pa jim je dobesedno omogočen na vsakem koraku. Veliko tega jim med drugimi nudita domačina Mirko in Albina Pajek, ki že kar nekaj let omogočata, da se otroci naužijejo številnih nepozabnih vtisov. Ob našem obisku smo opazili veliko navdušenje nad opazovanjem damjakov, ki se vedno znova sramežljivo nastavljajo radovednim očesom. Psica Šila in muca sta tudi dovolila, da so ju božali … Gospodar jim pokaže, kako se na star način zabijajo žeblji v “Guzejevo”klado, sproščajo se ob različnih rekreativnih aktivnostih, iščejo Guzeja, ga zvežejo, nato osvobodijo, za nagrado pa jim “prijazni” Guzej obdari z bonboni – cekini. Vpišejo se v knjigo pohodnikov, vsa doživetja pa pridno fotografirajo. Sprehodijo se do bližnjega potočka in ga prečkajo preko dveh brvi. Sicer pa jim je na taboru omogočeno tudi opazovanje zvezd, spanje na seniku, skratka veliko aktivnosti ob pristnem stiku z naravo in njenim kmečkim življenjem. Naj še dodamo, da v taboru vlada tudi dobrodelni duh, saj vsako leto, v sodelovanju z osnovno šolo, nadarjenemu otroku iz socialno šibke družine podarijo brezplačni tabor. Letošnja srečnica je Tjaša, ki se bo udeležila tabora na Rogli. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Tabori za otroke in mladostnike se bodo začeli

Jure Godler

Mednarodni tabori na Prevorju uspešno zaključeni

Jure Godler

V angleščini na Prevorju

Jure Godler

Kozjanski poletni tabori na sejmu Alpe Adria

Jure Godler

Tujejezični tabori sredi kozjanskih gričev

Jure Godler

SAMA Navitas praznovala 4. obletnico delovanja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več