19.6 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Migracijo žab usmerili v za to narejen podhod

Gorica pri Slivnici, 12. 3. 2023 – Začenjajo se dnevi, ko se dvoživke – žabe in krastače – množično selijo na mrestišče. Navadno pa, ko se zbudijo iz zimskega spanca, to pot opravijo v paru – samičke svoje samčke naložijo na hrbet in jih nosijo. Na cesti mimo Slivniškega jezera, v kraju Drobinsko, se truma žabic poda na drugo stran ceste – proti jezeru. Te krastače Bufo bufo, kakor se imenujejo, pa ob tem prečkajo tudi prometno cesto Gorica pri Slivnici proti Javorju.

Pred 13. leti so tamkajšni prebivalci ugotovili, da številne krastače končajo svoje romanje ravno na tej cesti pod kolesi avtomobilov. Povožene krastače na cestišču pa so lahko drseča ovira za voznike, da ne omenjamo “pozdrava” v garaži avtomobila, ki je zapeljal čez žabo. Zato v Športnem društvu Drobinsko vsako leto postavijo ograje, katerih žabice ne morejo preskočiti. Te ograje populacijo skakalcev uspešno usmerijo k podvozu, ki je namenjen za varno prečkanje ceste.

Postavijo 400 metrov ograje

“Do nedavnega je to akcijo delalo lovsko društvo, ki jo je potem opustilo. Zato smo se tukaj živeči krajani organizirali in nadaljevali z akcijo reševanja žab in s tem skrbimo tudi za varno cesto,” nam je povedal eden izmed pobudnikov akcije Boris Belej. “V deževnih dneh, ko migrirajo žabe, postane cestišče zelo nevarno,” je še dodal. Vsako leto pa postavijo okoli 400 metrov ograje, ki preprečuje dostop žabicam do ceste.

V Športnem društvu Drobinsko že vrsto let sodelujejo tudi z Zavodom za varsto narave. “Zavod je v današnji akciji prispeval nove lesene stebričke, bomo pa poskrbeli tudi za skromno pogostitev za vse, ki sodelujejo pri postavljanju ograje,” nam je zaupala predstavnica zavoda Daniela Kodrnja, ki si je postavljanje ograje tudi ogledala. Podobne akcije, tudi tiste, kjer žabe prenašajo čez cesto z vedri, pa se v Sloveniji dogajajo istočasno. “Zavod ima po Sloveniji sedem enot, vse pa sodelujejo z lokalnim prebivalstvom pri podobnih akcijah,” je še dodala. Člani športnega društva so poleg postavljanja ograje tudi odstranili številne vreče smeti, ki so jih v enem letu nametali brezbrižni vozniki avtomobilov. (Jure Godler)

Sorodne novice

V športnem društvu Drobinsko poskrbeli za varnejšo migracijo dvoživk

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več