25.8 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

Minister Pikalo sesul želje o financiranju nove telovadnice

Šentjur, 11. 10. 2019 – Na povabilo župana Občine Šentjur, mag. Marka Diacija, se je odzval šolski minister Jernej Pikalo. V naši občini kar nekaj nujno potrebnih investicij v šolsko in športno infrastruktiro čaka na primeren vir financiranja. Med drugimi telovadnica v OŠ Hruševec Šentjur, za katero občina že ima pripravljeno dokumentacijo in gradbeno dovoljenje. Zataknilo pa se je pri financah. Po prvih izračunih naj bi projekt nove telovadnice stal več kot sedem milijonov evrov. Na OŠ Franja Malgaja Šentjur in OŠ Dramlje že dolgo časa prosijo za večjo kuhinjo, OŠ Slivnica pri Celju pa bi investirala v knjižnico.

Žal pa je realno sliko razkril miniter Pikalo, ki prihaja iz vrst Socialnih demokratov. Njegovo ministrstvo bo namreč v naslednjem letu razpisalo sredstva za sofinanciranje investicij v investicije v šolske objekte v velikosti 5 milijonov za leto 2020 in 5 milijonov za leto 2021 za vso Slovenijo. Na ta razpis se bodo slovenske občine, ki imajo že gradbeno dovoljenje za projekte lahko prijavile. Za športno infrastrukturo pa je pripravljalce razpisov napotil na direktorat za šport. Pustil pa je žarek upanja, če bi se v državnem proračunu v postopku parlamentarnega odločanja zgoraj omenjena sredstva spremenila.

Lahko bi financirali sami, ampak …

Župan Diaci je izpostavil, je občina pri projektu telovadnice v Hruševcu sama financirala izdelavo projekta za telovadnico OŠ Hruševec Šentjur. “Od ministrstva smo pričakovali sofinanciranje, saj s tem projektom rešujemo tudi njihove probleme in ne samo občinske,” je bil razočaran nad obrazložitvijo ministra župan. V Državni zbor RS pa je že naslovil pismo s to vsebino s pobudo povečanja sredstev za šolstvo, kulturo šport in glasbeno šolstvo.

Naj še izpostavimo, da je občina že prejela sredstva iz Eko sklada za hruševsko telovadnico v višini 1,3 milijona evrov, ki pa, če jih ne bomo namensko porabili do marca 2021, morala tudi vrniti. “Občina bi sicer lahko telovadnico sama financirala, vendar pa bi se v tem primeru morali odpovedati vsem ostalim projektom, kar je nemogoče,” je še dodal župan Diaci. Poleg tega pa računajo tudi na sredstva iz evropskih razpisov, kjer bo tudi potrebno sofinanciranje s strani občin. (Jure Godler)

Sorodne novice

Trajnostna mobilnost: Pot v šolo je možna tudi s pešbusom

Jure Godler

OŠ Hruševec Šentjur v evropskem programu »Digital School Awards«

Jure Godler

Prejeli smo: Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti

Jure Godler

TBA-jevce obiskal Božiček

Jure Godler

Izjemna generacija devetošolcev zakorakala v svet

Jure Godler

Prejeli smo: Plesalci iz Hruševca postali državni prvaki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več