14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Mlaj, maj ali maja?

Šentjur, 24. 4. 2015 – Dnevi okoli prvega maja je obdobje, ko so prenekateri smreki šteti dnevi. Prihaja namreč čas postavljanja mlajev. To ime sicer ni izvirno, skriva pa pravo izročilo mlaja. Ponekod mu še vedno pravijo maj ali celo maja, saj je simbol poganske boginje Maje, ki predstavlja mater naravo, prinaša pa rast in zelenje ter s tem življenje. Prvi maj je bil sprva pomladni praznik, ob katerem so se veselili pričetka časa rasti, bujnosti in plodnosti.

Letos so se to tradicijo v našem Zgornjem trgu odločili obuditi Kamelani, domačini iz bližnjega zaselka Kameno, ki so s skupnimi močmi podrli 28 metrov visoko lepotico, jo obelili, okrasili in na tradicionalen način postavili. Ročno, brez pomagal modernih strojev. Z dvojno konjsko vprego so jo pripeljali do mesta postavitve, nato pa so ji v nekaj več kot uro trajajočem postopku postavljanja povrnili naravno mogočnost.

Postavljanje sta si poleg množice radovednih občanov ogledala tudi nekdanji župan Gustav Ipavec in njegov aktualni naslednik mag. Marko Diaci. Da pa je bilo postavljanje še bolj pestro, so svojo noto dodali tudi pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev. (Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Prvomajska Resevna: Delo postaja znova vrednota

Jure Godler

Po tradiciji letno delovno srečanje s škofom in z duhovniki

Jure Godler

Prva seja občinskega sveta v novem mandatu

Jure Godler

Šentjurjevo začeli z zmajem in mlajem

Jure Godler

Mlaj so postavili na star način

Jure Godler

Mlaj stoji tudi v Loki pri Žusmu

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več