18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Šentjurjevo otvorili s postavitvijo mlaja

Šentjur, 19. 4. 2024 – Šentjurjevo je večdnevna in največja turistična prireditev pri nas. Začne se s svečano akademijo Mestne skuposti Šentjur, številna dogajanja pa s postavitvijo mlaja nekaj dni kasneje. Sveti Jurij kot zavetnik Šentjurja je znova rešil naš kraj pred hudobnim zmajem in zaril sulico v grdobo, ki je sikala gosti deli dim. Tako so se tudi simbolno znebili vsega zla in priklicali pomlad. Po ulici v Zgornjem trgu pa se je sprehodil tudi nekdanji župan Gustav Ipavec, ki vsako leto za čas Šentjurjevega prevzame nazaj svojo staro službo. Tudi letos ga je odlično upodobil Luka Žerjav, ki mu je ta lik pisan na kožo.

Povorko vpreg Kozjanskih furmanov Šentjur, je vodil Dejan Kalan iz Hotunj na kobili Lady ki je tokrat prevzel tudi vlogo viteza Jurija in ubil zeleno grdobo na šentjurski ulici. Svetega Jurija pa sta spremljala Urška Frece in Ana Kovačič. Na prvi vpregi se je pripeljal Uroš Salobir in Gorice pri Slivnici, ki je poleg župana Ipavca pripeljal še člane ansambla Murni. Med vpregami pa je znova izstopila vprega Ivana Korenjaka, ki je najstarejši član Kozjanskih furmanov. Z vpregami, ki so se zvrstile v nadaljevanju pa so prišli tudi krepki fantje iz Botričnice, Kamenega, Svetega Štefana, Loke pri Žusmu in Gorice pri Slivnici. Mlaj je pripeljala najdaljša vprega Franca Salobirja iz Jelc.

Orjaška smreka s Kamenega

V času ko so fantje na star način začeli postavljati mlaj so zapeli tudi pevci Vokalne skupine 7 de’ci in po Zgornjem trgu je znova zadonela neformalna himna mesta Šentjur Slovenec sem. Smreko za mlaj so podrli v kamenskih gozdovih, prispevala pa jo je družina Režek – po domače Pri Bračun. Tokrat pa niso takoj razkrili dolžino mlaja, ampak so to pepustili obiskovalcem. Matjaž Kovačič, predsednik MSŠ in organizator Šentjurjevega pa jim je pomagal z nasveti, da je lesa okoli 1.400 kubičnih metrov, premer smreke pa je bil 36 cm in da je mlaj težak okoli 1.600 kilogramov. Glavno nagrado za tiskega, ki bi iz podatkov izračunal dolžino ali pa raje kar ugibal je bila škatla mešanega peciva šentjurskih kmečkih žen in potovanje na Karibsko otočje v lastni režiji. Ko je mlaj že stal je točno dolžino ugotovila deklica iz Šentjurja – letošnji mlaj je bil dolg 27 metrov.

Predsednik Kozjanskih furmanov Miran Ogrizek je tudi predstavil konje, ki so pripeljali vprege in opisal razlike med njimi. Zaplesali pa so tudi člani Folklornega društva Šentjur. Po slabi uri je mlaj v Zgornjem trgu že stal in bo postavljen vse do 5. maja, ko se tudi uradno neha sklop prireditev Šentjurjevega. Močni fantje, ki so ga postavili na star način pa so se po opravljenjem delu odpravili pod šotor, ki je bil čez vikend postavljen v Zgornjem trgu. Tam jih je že čakal golaž, ki so ga pripravili v Lovski družini Šentjur, program pa se je nekaj kasneje s prireditvijo Ko Jurij premaga zmaja, se v Šentjurju raja. Nastopili so Ansambel Murni, Vokalna skupina 7 de’ci, Šentjurski muzikanti in Klapa skala. Prireditev pa sta povezovala Vlado Cverle in Janja Ulaga. (Jure Godler, foto: Jure Godler, Andrej Koprivc)

Sorodne novice

Prlekija v malem na Botričnici

Jure Godler

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

S pomočjo malih šefov najboljša kisla župa v Hruševec

Jure Godler

Šentjurjevo – Novorojenčkom podelili medovite lipe

Jure Godler

Letos so kuhalnico vrteli gasilci

Tjaša Ferlež

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več