25.8 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

Mlaji in budnice v pozdrav 1. maju

Šentjur, 1. maj 2021 – Tudi letos prvomajske praznike in tradicionalna druženja zaznamujejo ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z virusom Covid-19. Tako so odpadla množična kresovanja in prvomajski shodi. V manjšem delu pa se je praznik dela vendarle obeležil. Marsikje, med drugim tudi po naši in tudi sosednji občini Dobje, so dvignili v zrak mlaje, v nekaterih krajih pa so člani prostovoljnih gasilskih društev tudi letos poskrbelo za budnico. S svojimi vozili so na obvozu predvajali skladbe v izvedbi Pihalnega orkestra Šentjur.

PGD Kalobje

V Gasilskem društvu Kalobje so letos člani društva postavili mlaj. Mlaj stoji na vrhu hribčka in je lepo viden daleč naokrog. 20 metrov dolg mlaj po letu dni zopet krasi osrčje KS Kalobje. Mlaj je tako daroval član gasilskega društva Kalobje, Franc Cerkvenik. Vidno navdušenje nad opravljenim delom se je hitro širilo tudi med krajani. V soboto, v zgodnjih jutranjih urah, so gasilci PGD Kalobje krajanom pripeljali še budnico. Glasba je tako že na vse zgodaj zjutraj napolnila kraj Kalobje in s tem naznanila praznični dan.

PGD Planina pri Sevnici

Tudi člani gasilskega društva Planina pri Sevnici so letos v znak praznika dela na Planini postavili mlaj in krajane na praznični dan presenetili z budnico. Kot so zapisali, so mlaj postavljali na predvečer praznika, zgodaj zjutraj pa so z budnico razveselili krajane in jim polepšali jutro.

PGD Dobje

Tudi občina Dobje ima tako kot vsako leto tudi letos v kraju postavljen mlaj. Znano je, da ima Dobje kot kraj v svojem osrčju mnogo glasbenikov, ki na prireditvah, rojstnih dnevih in raznih zabavah radi poprimejo za glasbila in kakšno skupaj zaigrajo. Vsako leto 1. maja zjutraj presenetijo občane in občanke v Dobju in jih razveselijo z glasbo v živo. Deset prijateljev je tako že zelo zgodaj zjutraj začelo razveseljevati ljudi. Lani in letos je bila le ena izjema. Po navadi se je druščina prevažala z enim kombijem, letos pa so žal za prevozna sredstva mogli uporabiti kar malo več avtomobilov, saj so ukrepi v državi še vedno močno zaostreni.

PGD Šentjur

Gasilci PGD Šentjur so že drugo leto zapored z jutranjo budnico ob prvem maju razveseljevali ljudi v centru in okolici Šentjurja. Začeli so okoli pol šeste ure zjutraj in zaključili okoli štirinajste ure. Niso pa gasilci PGD Šentjur razveseljevali samo z glasbo iz zvočnikov avtomobila. Člani gasilskega društva so na nekaterih točkah tudi zaplesali na pesem Jerusalema in tako še na drugačen način prinesli veselje ob prazniku dela.

PGD Prevorje

Prav tako kot mnoge kraje po občini tudi Krajevno skupnost Prevorje krasi mlaj, ki se dviga visoko v zrak. Gasilci PGD Prevorje so tudi letos svojim krajanom ponesli zvoke pihalnega orkestra Šentjur in jim že v zgodnjih jutranjih urah naznanili praznični dan.

PGD Dolga Gora

Praznični dan so naznanili tudi gasilci PGD Dolga Gora, ki so na praznični dan budnico ponesli po celotni krajevni skupnosti Dolga Gora. Že drugo leto zapored so zvoke budnice v kraj popeljali domači gasilci. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Kljub neprijaznim ukrepom budili tudi šentjurski pihalci

Jure Godler

Pleh Music Lab poskrbel za prvomajsko budnico

Jure Godler

Nov gasilski dom, delovna akcija in požar v podjetju Tajfun

Tjaša Ferlež

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

Gasilci opozarjajo: Previdno pri kurjenju v naravi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več