8.7 C
Šentjur pri Celju
01/10/2020
sentjur.net

Na 22. Dobrinski noči so bojleraši še oblake razkadili

Dobrina, 14. julij 2018 – V okviru Šentjurskega poletja 2018 se je v soboto v Dobrini odvijala 22. Dobrinska noč. To turistično-kulturno prireditev vsako leto pripravi društvo Izviri Dobrina. Kot že nekaj let so tudi letos na prireditvi pripravili izbor Naj pršjače, kulturni program, tekmovanje v vleki vrvi, prikaz starih običajev, prvič letos pa so sodelovali tudi Rončki bojleraši.

Že kmalu popoldan je v prostorih Doma krajanov v Dobrini zadišalo po pršjačah, ki so jih gospodinje prinesle v ocenjevanje. Letos jih je bilo deset,  pod drobnogled pa jih je vzela tričlanska komisija v sestavi Srečka Krajnčana, Cvetke Hrovatič in predsednice Jane Kropec, ki poučuje prakso pekarstva na ŠC Šentjur. Kot je pred razglasitvijo povedala Kropčeva, so bile vse prjšače vrhunske. Izstopali sta dve pršjači, eno je spekla Majda Benčina iz Spodnjega Tinskega, druga pa je bila pršjača z dodatki, ki jo je prinesla domačinka Jožica Mlinarič iz Loke pri Žusmu. Prijeli sta priznanji za Naj pršjačo. Sicer so podelili še dve bronasti, dve srebrni in štiri zlata priznanja.

Rončkovi bojleraši

Prvič letos so svojo dejavnost na tej prireditvi predstavili tudi Rončki bojleraši, ki sicer delujejo že 15 let. S pokanjem so oznanili začetek prireditve, nato sta sledila pozdrava in nagovora obiskovalcem  predsednice društva Izviri Dobrina Danice Recko ter predsednika KS Loka pri Žusmu Srečka Krajnčana. Slednji je med drugim pohvalil društvo Izviri, ki je po njegovem v dejavnosti najbogatejše društvo v kraju in hkrati povabil na praznovanje krajevnega praznika, ki ga bodo pripravili prav tako v Dobrini, 8. septembra.

Kulturni program so letos oblikovali člani Joškove bande iz Vojnika, ki se poslušalcem predstavljajo že 8 let. Vlado Nunčič je obiskovalce navduševal z igranjem na oprekelj in lajno, s povezovalko programa Polonco Jazbinšek pa sta razkrila še mnogo podrobnosti o teh dveh, nekoč bolj slišanih instrumentih, danes pa le še na tovrstnih dogodkih. Lajna, ki jo je izdelal sam, je tudi prijetna paša za oči. V kraju so vedno nepogrešljivi Fantje z Žusma, ki tudi tokrat niso manjkali, delujejo kot sekcija društva Izviri, organizirano pa prepevajo okoli 20 let.

Staro kovaško opravilo

Vleka vrvi je posebna atrakcija za izkazovanje moči, tokrat so se pomerile tri ekipe, in sicer: Šentjurski korenjaki, Športno društvo Juršinci in Športno društvo Buče. Slednji so v Dobrini bili tudi letos nepremagljivi. Za obujanje starih opravil so odlično poskrbeli člani KD Prevorje, ki so prikazovali staro kovaško opravilo, tokrat so prvič zagnali že preko sto let stari meh. Njihova dejavnost je pritegnila veliko pozornost.

Tudi kolovrat se je vrtel po zaslugi Dobrinske predice, iz Mizarstva Knez pa so prikazovali izdelovanje ključavnic in cilindričnih vložkov. Prireditve so se udeležili tudi iz posestrinega TD Šentilj pri Velenju. Nekoliko kasneje jih je obiskal tudi predsednik TZ Slovenije in župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki je obiskovalce tudi pozdravil in podelil priznanja za Naj pršjačo in ekipam za vleko vrvi. Pod šotorom se je dogajanje zavleklo še dolgo v noč, predvsem po zaslugi domačega ansambla Kozjanski lumpi. (Majda Rezec; foto Majda Rezec in Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Dobrinska noč: Motorno žago je najdlje vrgel 7,27 metra

Jure Godler

Pod streho spravili že 21. Dobrinsko noč

Majda Rezec

Na Valentinov pohod tokrat podnevi

Jure Godler

Obnovili edinstveni lestenec

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več