16.5 C
Šentjur pri Celju
12/07/2020
sentjur.net

Na 24. srečanju turističnih društev obvodnih krajev

Svet obvodnih krajev Slovenije znotraj Turistične zveze Slovenije je 1. junija organiziralo že 24. srečanje obvodnih krajev Slovenije na Bukovniškem jezeru v Dobrovniku. Začelo se je z okroglo mizo o vodnih zadrževalnikih, kot turistični priložnosti in nadaljevalo z ogledom zanimivosti občine Dobrovnik.

Zastopanost tudi iz naših logov

Tega srečanja so se iz Občine Šentjur udeležili tudi člani in simpatizerji Društva IZVIRI Dobrina in Turističnega društva Gorica pri Slivnici. Slednji so bili organizatorji takšnega srečanja pred petnajstimi leti na Slivniškem jezeru. Skupnost društev, ki delujejo v okviru Turistične zveze Slovenije, se je nekdaj imenovala skupnost objezerskih društev, pred nekaj leti pa je prerasla v skupnost obvodnih društev, saj so se pridružila tudi društva, ki delujejo ob rekah in potokih.

Društva so namreč ugotovila, da le združena lahko enotno nastopajo proti zakonodajalcem, ki prevečkrat spreminjajo vodno zakonodajo brez misli na turistično dejavnost ob in na vodah. Zaradi tega, pa tudi zaradi druženja enakomislečih društev, ki si na vsakoletnih druženjih izmenjajo izkušnje in primere dobrih praks, je srečevanje ostalo tradicionalno vse od prvega srečanja v Mostu na Soči. In prav med ustanovitelji teh srečanj je bil današnji župan Dobrovnika Marjan Kardinar, ki je tudi nagovoril in pozdravil preko 400 udeležencev tega srečanja iz 17. turističnih društev iz cele Slovenije.

Nova spoznanja in doživetja

Organizatorji so ponudili oglede znamenitosti občine Dobrovnik, med katerimi je bil ogled Tropskega vrta podjetja Ocean Orchids, parka prijateljstva v Žitkovcih in degustacija lokalne kulinarike, hiše rokodelstev ter degustacija v Vinotoču Urisk v Strehovskih goricah. Po ogledu teh znamenitosti pa je bilo veselo druženje pod šotorom ob Bukovniškem jezeru z zakusko prekmurskega bograča in kulturnim programom. Podelili so tudi priznanja v projektu Moja reka. si. Vsako društvo se je tudi predstavilo s svojim pirhom, značilnim za kraj. Pirhi bodo razstavljeni v etnografski hiši Györgya Dobronokija, ki ima dolgoletno tradicijo pirhov. Srečanja sta se udeležila tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka  in predsednik Državnega zbora Dejan Židan. Polni lepih doživetij in vtisov smo se v večernih urah odpravili proti domu že z mislijo na prihodnje srečanje v letu 2020, ki bo jubilejno 25. v Mostu na Soči.

(Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Prejeli smo: Srečanje starejših občanov na Blagovni

Jure Godler

Srečali so se po 40-tih letih

Majda Rezec

Sedmo srečanje kmečkih žena v Žalcu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več