19.4 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Na cesti nisem sam: Povej! Pokaži! Prepreči!

Šentjur, 8. 6. 2021 – Društvo prijateljev mladine Šentjur posveča pozornost tudi preventivnim aktivnostim za večjo varnost v cestnem prometu. V letu 2019 smo prvič izvedli projekt »Na cesti nisem sam«, s katerim smo želeli predati sporočilo: »Otrokom v znanje! Staršem v poduk!« V društvu se močno zavedamo, da na mladih svet stoji. Mladina je naša prihodnost in odraz nas samih. Otrokom želimo le najboljše v največjem možnem obsegu. Želimo, da bi bili veseli, zdravi ter da bi do cilja vedno prispeli varno!

Čas, v katerem smo se znašli, nas je »prisilil«, da smo preventivno delovanje na področju prometne varnosti v cestnem prometu prenesli na splet ter na daljavo predali sporočilo: »Otrokom v znanje! Staršem v poduk!« Porodila se je prava ideja, močna vzajemna energija pa je poskrbela, da se je ideja udejanjila. Nastal je video posnetek, ki neposredno prikazuje najpogostejše situacije, v katerih se znajde vsak otrok. Nismo skrivali ambicij, da bi video posnetek krepko prešel meje občine ter dosegel ciljno populacijo v čim večjem obsegu.

Široka podpora

Naslovili smo povabilo na predstavnike institucij, ki se jih delovno področje prometne varnosti neposredno dotika ter bili pri tem uspešni. Projekt smo predstavili v prostorih Občine Šentjur pred županom Občine Šentjur, predstavniki Policije, in sicer pred direktorjem Policijske uprave Celje, komandirjem Policijske postaje Šentjur, vodjo policijskega okoliša Šentjur center in Šentjur okolice ter predstavnico za odnose z javnostmi, predsednikom in člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šentjur in predstavnikom Skupne službe urejanja prometa, ki svoje naloge izvršujejo za občine Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje, Vojnik in Zreče. Zaradi jasno začrtanega enotnega cilja, ki je zagotoviti čim večjo varnost v cestnem prometu, so se začrtale skupne poti sodelovanja.

Video posnetek je nastal v produkciji DS Media, David Šibal, s. p., ki je poskrbela, da smo od besed prešli k dejanjem oziroma da se je idejna zasnova preobrazila v posnetek. Zahvaljujemo se Policiji, natančneje Policijski postaji Šentjur, ki nam je za potrebe snemanja, omogočila posnetek edinstvenega algoritma posebnih zvočnih znakov intervencijskega vozila Policije. V cestnem prometu smo lahko žrtve VSI! Brez izjem! Resnica, ki je ne sprejemamo in ne dojamemo, dokler cesta »ne vzame« svoj davek. V prometnih nesrečah, v katerih se izgubi mlado življenje, nas na najbolj boleč način opomni, kako ranljivi in minljivi smo! Vsi!

Ko srce preneha biti v mladem človeku, ki se še ni razcvetelo v vsej svoji lepoti in razsežnosti razvoja osebnosti, se krčevito oklepamo misli, da se to ne bi smelo dogajati. Res je! Ne bi se smelo! Na vprašanje »zakaj« pa nikoli ne dobimo smiselnega odgovora. Ostane samo praznina in bolečina!

Zato …

S to mislijo smo v društvu pripravili video posnetek s preventivno vsebino, ki je namenjena VSEM. Meni. Tebi. Vam. Našim otrokom. Našim sorodnikom. Našim prijateljem. Vsem, ki smo udeleženci v cestnem prometu. Video posnetek je naslovljen s sloganom: NA CESTI NISEM SAM! Povej! Pokaži! Prepreči! Tekom snemanja video posnetka smo poskrbeli tudi za profesionalno fotografiranje posameznih vsebinskih sklopov, kar smo uporabili pri promocijskem materialu.

Čas, ki ga preživimo za računalnikom, se je v preteklem letu dni zaradi sprejetih ukrepov močno podaljšal, zato smo vsa sporočila (Skupaj varno do cilja!, Cesta ni igrišče!, Zelena je zakon!, Varuj glavo! Varuj življenje! ter Bodi viden!), ki jih vsebuje video posnetek, natisnili na podloge za računalniško miško. Sporočilo bo tako ves čas tam z otrokom, s staršem, s prijateljem, … Na telesno vadbo pa tudi ne smemo pozabiti. Pred nami so meseci lepega vremena, ki kar kličejo po rekreaciji do poznih večernih ur. Podpiramo zdrav način življenja, vendar ne pozabimo na varnost. Za boljšo vidljivost v poznih urah smo pripravili led zapestnice v rdeči in zeleni barvi, ki imajo tristopenjsko utripanje in se v poznih večernih urah odlično vidijo. Omenjen promocijski material bomo pošiljali po pošti tistim, ki bodo delili objave društva ter tako pomagali, da dosežemo čim večjo publiciteto.

Želimo si, da bi video posnetek obiskal vsak dom, da bi ga videle številne oči ter da bi si ga zapomnili mnogi! Bodi PREVENTIVEN in DELI video posnetek! Skupaj varno do cilja! (Aleksandra Gradišnik, predsednica Društva prijateljev mladine Šentjur)

Sorodne novice

Dedek Mraz: Nisem pozabil nate!

Jure Godler

V Tednu otroka z otroško predstavo Bodimo prijatelji

Jure Godler

V Dobju s sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«

Natalija Plemenitaš Fuchs

Prejeli smo: Morje ali bazen? Oboje!

Jure Godler

Prejeli smo: Čas za drugačnost in iznajdljivost

Jure Godler

Poslanstvo Društva prijateljev mladine Šentjur ostaja enako

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več